Laatste update 17:00
137

Onderzoek van Ministerie Sociale Zaken wijst uit: eenvijfde wil andere Piet

Het ministerie van Sociale Zaken heeft de afgelopen drie jaar onderzoek laten doen naar de mening over het uiterlijk van Zwarte Piet. Het blijkt dat 21 procent vóór verandering is. De resultaten daarvan zouden voor intern gebruik zijn maar het televisieprogramma Medialogica van omroep Human presenteert het donderdag en NRC kreeg inzage. Ook deed de omroep zelf onderzoek, waarvan de resultaten in het filmpje hierboven te zien zijn.

Het ministerie liet ook apart onderzoek doen naar hoe witte Nederlanders of degenen met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond denken over het uiterlijk van Zwarte Piet. De eerste groep was voor 18 procent vóór aanpassing en de tweede voor 43 procent. Een woordvoerder vertelt waarom het resultaat niet naar buiten wordt gebracht:

Wij willen weten wat er speelt. maar niet sturend zijn in dit debat. We publiceren sowieso niet al onze onderzoeken. Er is in dit geval ook geen beleid aan gekoppeld.

Ook wordt in de uitzending verteld dat RTL vóór het naar buiten brengen van het nieuws over de aanpassing van Piet contact gezocht heeft met de NTR om te overleggen. Die laatste zou geen bericht hebben ontvangen.

De redactie van Medialogica liet ook onderzoek doen naar Zwarte Piet door Kantar TNS met de vraag: ‘Staat u ervoor open dat er wordt geëxperimenteerd met een ander uiterlijk voor Zwarte Piet of met andere helpers van Sinterklaas?’. Daarop antwoordde 23 procent met ‘ja’.

Geef een reactie

Laatste reacties (137)