Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek: Virus veroorzaakt vetzucht

  •  
21-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dik_meisje_op_strand_300_01.jpg
De explosie van obesitas in het westen is mogelijk aangewakkerd door een virus
Dat vetzucht, net als een verkoudheid, kan worden overgebracht leek eerst onwerkelijk, maar onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Diego hebben aangetoond dat kinderen die het ‘vetvirus’ hebben ook daadwerkelijk dikker zijn dat kinderen zonder het virus.
The Independent meldt dat onderzoekers denken dat het ‘vetvirus’ de mogelijke oorzaak is van het stijgende aantal obesitasgevallen in de westerse wereld. Adenovirussen staan bekend als verkoudsheidsvirussen, maar één variant daarvan, het adenovirus 36, staat al langer bekend als vet veroorzaker.
De onderzoekers deden een test onder 124 kinderen tot 18 jaar. Het adenovirus 36 blijkt aanwezig te zijn bij 20 procent van de kinderen die kampen met vetzucht. Zij wegen gemiddeld 20 kilo meer dan de kinderen zonder het virus. Van de kinderen die het virus dragen zijn vier van de vijf obees. Slechts 6 procent van de kinderen zonder overgewicht draagt het virus bij zich.
Jeffrey Schwimmer, kinderarts en leider van de studie, zegt in de US journal Pediatrics dat de nieuwe onderzoeksgegevens bijdragen aan de geloofwaardigheid dat obesitas door een virus wordt overgedragen. De Indiase professor Nikhil Dhurandhar kwam er in 1980 voor het eerst achter dat griep en de toename van het lichaamsgewicht met elkaar in verband staan. Kippen die aan een adenovirus waren blootgesteld, bleken uiteindelijk dikker te worden in plaats van dunner en uitgehongerd.
Tegelijkertijd zijn er nog altijd sceptici die denken dat een virus geen veroorzaker kan zijn van langdurige vetzucht, maar professor Dhurandhar meent dat dat bewijs zeker is geleverd. De obesitas epedemie heeft zich de laatste twintig jaar als een vuur verspreid van oost naar west.
Ook onderzoek in het laberatorium toonde al eerder aan dat het adenovirus 36 onrijpe vetcellen sneller laat groeien. “Het lijkt op het mechanisme van obesitas, maar er moet nog steeds veel onderzoek gedaan worden”, aldus Dhurandhar. Onderzoekers hebben tot nu toe nog geen eenduidige oorzaak kunnen vinden voor het ontstaan van obesitas. Wel bleek al eerder dat genen een rol spelen en dat de opkomst van de fastfood industrie in Amerika ook heeft meegewerkt aan een ongezonde levensstijl.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.