Laatste update 07 mei 2019, 11:55
10

Onderzoek: Vrouwelijke wetenschappers kampen met sabotage en seksuele intimidatie

Vrouwen in de wetenschap kampen met allerlei vormen van seksisme. Dat blijkt wederom uit een nieuwe onderzoeksrapportage van de Radboud Universiteit, die vandaag werd gepubliceerd. Jonge vrouwelijke wetenschappers krijgen te maken met ‘harassment in academia’, een fenomeen dat zich uit in wetenschappelijke sabotage, seksuele intimidatie, fysieke en verbale bedreigingen, kleineren, buitensluiten en het problematiseren van ‘bijzondere behoeften’ bijvoorbeeld in het geval van zwangerschap of kolven.

Slechts 20,9 procent van de hoogleraren in Nederland is vrouw. Uit het onderzoek blijkt dat wetenschappelijke sabotage daarbij mogelijk een rol speelt. NRC legt uit hoe dat er in de praktijk uitziet:

Vrouwelijke wetenschappers van wie de leidinggevende hen ontmoedigt artikelen te publiceren, of hen geen eerste auteur laat zijn, hun ideeën steelt, hun naam van een door hen geschreven onderzoeksvoorstel schrapt. Vrouwelijke wetenschappers die maar niet hogerop komen, al hebben ze meer artikelen gepubliceerd en meer onderzoeksgeld binnengehaald dan mannelijke collega’s die wél promotie krijgen. Vrouwelijke wetenschappers die de toegang tot hun universiteit of data wordt geweigerd. Over wie hardop gezegd wordt, waar ze bij zijn of achter hun rug tegen invloedrijke collega’s, dat ze incompetent zijn.

De intimidatie waar vrouwelijke wetenschappers mee te maken kregen duurde vaak weken tot tientallen jaren en was meestal een combinatie van verschillende vormen. In ongeveer vier op de vijf gevallen kwam de intimidatie van een man en een hogergeplaatste. Uit eerder onderzoek bleek dat vrouwen niet snel geneigd zijn om intimidatie en wangedrag aan te kaarten. De meeste deelnemers aan het Radboud-onderzoek hadden wel hulp gezocht bij een vertrouwenspersoon, een decaan, de rector of personeelszaken, maar waren niet geholpen. “Soms werd hun gevraagd of ze het zich niet inbeeldden.” Hoewel het nieuwe Nederlandse onderzoek kwalitatief is en vervolgonderzoek nodig, hoopt onderzoeker en eerste auteur Marijke Naezer op concrete vervolgacties van universiteiten en koepels:

Ieder geval is er een te veel. En als je ziet hoe ingebed het is in de academische structuren, en hoe terughoudend vrouwen bovendien zijn om hun ervaringen als harassment te benoemen, denk ik dat dit het topje van de ijsberg is.

Cc-foto: Marco Hazard

Geef een reactie

Laatste reacties (10)