53

Onderzoek: Witte mannen domineren nog steeds de talkshows

De belangrijkste talkshows in Nederland, te weten De Wereld Draait Door, Jinek, Pauw, RTL Late Night en het niet-reportagedeel van Nieuwsuur, nodigen doorgaans nog steeds witte mannen uit om aan tafel te schuiven om hun licht te laten schijnen op onderwerpen. Vrouwen zijn er zwaar ondervertegenwoordigd: slechts 30 procent van de talkshowgasten is vrouw. Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction. Nederlanders met een migranten achtergrond komen wel steeds vaker aan het woord, maar worden vrijwel alleen uitgenodigd om te praten over hun afkomst, of aan hun afkomst gerelateerde onderwerpen, vaak in problematische zin.

Motivaction voerde het onderzoek uit in opdracht van Het Grote Gala van de Media dat maandagavond plaatsvindt. Het grote turfonderzoek richtte zich niet alleen op diversiteit, maar ook op de onderwerpkeuzes. Wat blijkt: in totaal had 12 procent van de talkshowgasten een niet-West Europees migratieachtergrond. 35 procent van hen werd uitgenodigd om over de afkomst te praten. Slechts 1 procent van de andere groep werd uitgenodigd vanwege de Nederlandse achtergrond. Haro Kraak stelt in de Volkskrant dan ook:

Oftewel: een witte Nederlandse afkomst wordt als vanzelfsprekend ervaren in talkshows. Gasten met een andere achtergrond wordt vaak gevraagd namens hun groep te spreken, vaak over een probleem dat met die groep wordt geassocieerd.

De minste vrouwen schoven bij De Wereld Draait Door aan tafel: slechts 24 procent van de gasten. In 2015 was dat 18 procent. Overigens:

Mannen worden in talkshows bijna nooit uitgenodigd om over hun geslacht te praten, slechts in 1 procent van de geturfde gevallen. Bij vrouwen is dat 12 procent.

Geef een reactie

Laatste reacties (53)