Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoekers Japanse kerncentrales betaald door kernindustrie

  •  
03-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kerncentraleonderzoekers.jpg
'Veiligheidsmaatregelen pakken slap uit om nutsbedrijven tevreden te houden'
De overheidsinstantie die toezicht moet houden op de veiligheidsmaatregelen voor kernreactoren blijkt niet helemaal onafhankelijk. Onderzoekers zouden geld gekregen hebben van nutsbedrijven of producenten van kerncentrales. Dat maakte toezichthouder NRA bekend, de recent opgerichte onafhankelijke waakhond van de Japanse kernindustrie.
Hoogleraar Yamamoto van de Nagoya-universiteit kreeg de afgelopen drie jaar omgerekend zo’n 263 duizend euro voor zijn onderzoek naar reactoren. Ruim 61 duizend euro van dat bedrag is afkomstig van een dochteronderneming van Tokyo Electric Power (Tepco), de beheerder van de kerncentrale die vorig jaar zwaar werd getroffen door de aardbeving en de tsunami.
Naast Yamamoto zijn er nog drie collega’s die geld uit de eigen industrie ontvingen. Het ontvangen van geld is net illegaal maar roept volgens NRA vragen op over de neutraliteit van de toezichthouders. De kernindustrie in Japan heeft er volgens de waakhond belang bij dat er niet al te strenge regels komen.
Een Japanse krant, de Tokyo Shimbun, schreef vanochtend dat deze transacties een teken zijn van “het risico dat de veiligheidsmaatregelen slap uitpakken om de nutsbedrijven tevreden te houden”, meldt NRC.
RTEmagicC_kerncentraleonderzoekers_300.jpg
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.