2

Onderzoekers komen met 6 categorieën ‘Facebookmoordenaars’

Voor het eerst een wereldwijd onderzoek naar moordzaken waarin Facebook een rol heeft gespeeld

Steeds vaker duikt in moordzaken Facebook op als een soort medeplichtige. Maar wat heeft de sociale netwerksite nu echt te maken met dit soort misdrijven? Om dat te achterhalen stortten wetenschappers zich op tientallen dossiers en typeerden de verschillende soorten moordenaars.‏

Reageerder
De reageerder kwam het vaakst voor. In ongeveer 27% van alle moordzaken waarbij Facebook een rol speelde, werd er nieuws aangetroffen op de netwerksite waardoor er een reactie bij de moordenaar werd losgemaakt.

De aangever
Hier werd door de moordenaar van te voren al een aankondiging op Facebook geplaatst. Een voorbeeld is de zaak van de Amerikaanse Merrick McKoy die zijn tweejarige dochter ontvoerde van zijn ex-vrouw, het meisje doodschoot, en daarna zichzelf van het leven beroofde. Maar dat allemaal pas nadat hij zijn ex-vrouw via Facebook vertelde dat hij haar al had gewaarschuwd dat hij niet zonder haar kon leven.

Opponent
De opponent kwam in 16,7 procent van de gevallen voor. Hierbij ging het om het uitwisselen van vijandige berichten, waarna een ontmoeting in het ‘echt’ uit de hand liep.

Fantast
De fantast gebruikte het sociale netwerk om een fantasie uit te voeren of bij te dragen aan een fantasie van iemand anders.

Roofdier
Deze moordenaar gebruikte een nep-profiel om zijn slachtoffers te lokken.

Bedrieger
De bedrieger gebruikt het profiel van iemand die het slachtoffer mogelijk kent, om zo informatie in te winnen.

Ondanks de uitkomsten van het onderzoek, waken de onderzoekers ervoor om de term ‘Facebookmoord’ te bezigen.

Sociale netwerksites zoals Facebook zijn verworden tot een onderdeel van ons leven en het is belangrijk om te benadrukken dat er niets inherent slecht aan hen is. (..) Facebook treft net zoveel blaam als een mes dat tijdens een steekpartij gebruikt is. We moeten ons focussen op de intenties van de daders.

Independent UK: The 6 ways Facebook is used in murders

Cc-foto: Mkhmarketing

Geef een reactie

Laatste reacties (2)