16

Onderzoekers: olifant binnen 100 jaar uitgestorven

Ivoorjacht bedreigt bestaan vriendelijke reus, voor elke olifant die een natuurlijke dood sterft worden er twee neergeschoten

De grootschalige jacht op olifanten en ivoor zorgt ervoor dat olifanten binnen een eeuw zullen zijn uitgestorven, dat zeggen internationale onderzoekers in de eerste grootschalig studie over de olifantenjacht. De intensivering van de jacht wordt geweten aan de vraag naar ivoor in China en het Verre Oosten, die de laatste jaren explosief is toegenomen.

De onderzoekers schrijven dat er sinds 2010 elk jaar zo’n 35.000 olifanten gedood worden in Afrika:

Tussen 2010 en 2013 heeft het continent elk jaar maar liefst 7 procent van de volledige olifantenpopulatie verloren. Voor elke olifant die een natuurlijke dood sterft zijn er twee die neergeschoten worden. Omdat die populatie per jaar slechts met 5 procent aangroeit, is er nu een kantelmoment bereikt. Er worden nu meer olifanten gedood dan er geboren worden. Binnen 100 jaar zullen de olifanten in Afrika uitgestorven zijn als we niets doen.

Illegale handel in slagtanden is de afgelopen jaren sterk gestegen omdat de vraag naar ivoor in China en het Verre Oosten explosief is toegenomen:

Stropers schieten in verschillende regio’s in Afrika olifanten neer om op die vraag in te spelen, maar in sommige gebieden is de situatie erger dan elders. Terwijl in Botswana de olifantenpopulatie gestaag aangroeit, is de toestand in Centraal-Afrika rampzalig. Daar is in 10 jaar tijd 60 procent van de olifanten gedood. De wereld moet nu beslissen hoeveel inspanningen er geleverd zullen worden om deze soort een toekomst te bieden. De illegale handel in ivoor moet de frontlinie worden.

cc-foto: Saparevo

Geef een reactie

Laatste reacties (16)