74

Onderzoekers: ‘Supersmelt ijsmassa’s Groenland op komst’

'Komende vijftien à dertig jaar zal de zeespiegel abrupt stijgen'

Een internationaal team van ijskaponderzoekers voorspelt donderdag in het tijdschrift Nature dat de zeespiegelstijging door smeltende ijsmassa’s op Groenland over vijftien tot dertig jaar abrupt kan verdubbelen. Dat schrijft onder meer de Volkskrant.

Niet al het smeltwater van Groenland komt nu in zee terecht. Ongeveer de helft sijpelt in de luchtige sneeuw en herbevriest daar. Die buffer raakt volgens de onderzoekers nu snel vol.

Er is onderzoek gedaan naar de natuurlijk absorptiecapaciteit voor smeltwater van de bovenste tien meter samengedrukte sneeuw, langs een 85 kilometer lange lijn aan de westkant van de Groenlandse ijskap.

Volgens de metingen en berekeningen is de smeltwaterbuffer van heel Groenland ergens tussen de 300 en 1.300 gigaton groot. Als de smelt zo blijft toenemen als de laatste jaren, dan is de buffer in vijftien jaar vol. In gunstigere situaties duurt dat dertig jaar, aldus de onderzoekers.

De Volkskrant: Verwacht: ‘supersmelt’ van ijsmassa’s op Groenland

cc-foto: Rita Willaert

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)