21

Onderzoeksbureau Motivaction aangeklaagd om radicaliseringsonderzoek

Debat over IS-sympathie georganiseerd door Turks-Nederlandse organisaties afgelast na afzegging bureau

Een debat voor jongeren in Amstelveen over het omstreden Motivaction-onderzoek naar jihad-sympathieën onder Turkse Nederlanders, is een dag voor het zou plaatsvinden geannuleerd. De reden is dat de directeur van Motivaction voor de rechter wordt gedaagd wegens het onderzoek. Dat meldt journalist Ronald Olsthoorn op Twitter. De Amsterdamse nieuwszender AT5 meldt dat het zou gaan om Milli Görüs en Diyanet, organisaties die in de pijpleiding zaten om onderzocht te worden door minister Asscher op hun invloed op de Turks-Nederlandse gemeenschap.


Het Motivaction-onderzoek maakte veel los. Zo verlieten twee PvdA-Kamerleden de PvdA-fractie en lieten verschillende deskundigen weten het rapport niet te kunnen duiden. Ook minister Asscher gaf aan dat het lastig te rijmen is waarom een meerderheid van de Turks-Nederlandse jongeren voor democratie zouden zijn én voor IS.

Het debat zou worden georganiseerd door drie Turks-Nederlandse organisaties en directeur Pieter Paul Verheggen van Motivaction zou toelichten hoe de onderzoekers tot hun bevindingen kwamen. 

Foto: Twitter Ronald Olsthoorn

AT5: ‘Rechtszaak tegen Motivaction om onderzoek radicale Turken’

Geef een reactie

Laatste reacties (21)