34

Onderzoeksjournalisten identificeren slachtoffers drone-aanvallen

Duizenden doden in onzichtbare robot-oorlog

Het Britse Bureau of Investigative Journalism, een onafhankelijke organisatie voor onderzoeksjournalistiek, opent maandag een website waarop de namen worden gepubliceerd van mensen die zijn omgekomen bij drone-aanvallen in onder andere Pakistan en Jemen.


De met crowdfunding gestarte website ‘Naming the Dead’ wordt in het leven geroepen omdat er veel onduidelijkheid is over de hoeveelheid slachtoffers die vallen door de aanvallen die door de VS en Groot-Brittannnië met robots worden uitgevoerd. Volgens de CIA worden er bij de aanvallen louter terroristen gedood. Andere cijfers spreken echter van grote aantallen onschuldige burgers die omkomen in de vaak afgelegen gebieden. In Pakistan zouden bij 373 drone-aanvallen tussen de 2513 en 3595 personen zijn gedood waaronder tussen de 407 en 926 onschuldige burgers. 168 tot 200 van hen waren kinderen.

RAF Reaper MQ-9 Remotely Piloted Air SystemDe website wil de slachtoffers uit de anonimiteit halen en het zo eenvoudiger te maken verklaringen over het gebruik van drones te controleren. De sussende woorden van de VS dat ‘alleen de slechterikken’ worden gedood zijn nu niet te verifiëren omdat er geen enkel zicht is op de slachtoffers. 

The Guardian: Investigation to record victims of US drone attacks in Pakistan

The Bureau of Investigative Journalism: Covert Drone War

Video: De Pakistaanse politicus Imran Khan over de verwoestende effecten van drones die niet alleen onschuldige doden veroorzaken maar de jihadisten steunen door de haat tegen de VS te versterken.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)