12

Onderzoeksjournalisten in China het zwijgen opgelegd

Krant heft gehele afdeling op

De krant China Economic Times heeft de afdeling met onderzoeksjournalisten opgeheven. Dat schrijft dagblad de Trouw. De krant geeft geen reden voor het opheffen van de afdeling, maar men speculeert dat het te maken heeft met de recente Chinese campagne om dissidenten en kritische media te laten zwijgen.

De krant valt onder een overheidsorgaan maar heeft het de overheid de afgelopen tijd niet makkelijk gemaakt. Zo bleek uit onderzoek van de China Economic Times vorig jaar dat kinderen ziek werden door slechte vaccins, wat leidde tot ophef in het hele land. Hierop werd de hoofdredacteur ontslagen.

De onderzoeksjournalisten zouden niet hun baan kwijt zijn, maar ondergebracht zijn bij andere redacties, dat meldt de assistent van de hoofdredacteur aan persbureau AFP.

De Chinese overheid is hoogstwaarschijnlijk bang dat de Arabische lente overslaat naar China. Om dit voor te zijn is de controle op dissidenten opgevoerd. Zo zijn prominente mensenrechtenadvocaten en activisten gevangen genomen. Alle informatie die een dreiging zou kunnen vormen, wordt geblokkeerd.

De Trouw: China nog altijd censuurverslaafd: belangrijke onderzoeksjournalisten de mond gesnoerd

cc-foto: Jimmie

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (12)