21

‘Ondeskundige’ Zalm mag blijven bij ABN Amro, SP eist aftreden

CDA-minister De Jager steunt ABN-topman ondanks eerder negatief onderzoek AFM ... SP: 'Zalm kan niet half deugen'

Oud-minister Zalm kan aanblijven als topman van ABN Amro. Dat heeft demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) maandag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. De andere toezichthouder, Autoriteit Financiële Markten (AFM), kwam tot een ander oordeel. Die tegenspraak leidt nu tot politieke ophef.

De AFM verwijt Zalm op een aantal punten ‘onvoldoende deskundigheid’, zo meldt De Pers. Daarnaast had hij meer de confrontatie moeten zoeken bij zijn collega’s in de top van DSB om de koers van de bank te wijzigen.

Professor Michiel Scheltema, die het onderzoek van de toezichthouders moest toetsen, stelt echter dat de beoordeling van de AFM heeft plaatsgevonden op “een wijze die niet voldoende overtuigt”. Scheltema wijst erop dat uit verklaringen van andere hoofdrolspelers, zoals Zalms DSB-opvolger Frank de Grave, naar voren is gekomen dat confrontatie bij DSB-topman Dirk Scheringa “niet altijd de beste benadering” is gebleken.

Update 17:05 De eerste politieke reacties op de beslissing van De Jager zijn uitermate negatief. De SP vindt dat Zalm moet opstappen. Kamerlid Irrgang zegt dat Zalm “niet half kan deugen.” De VVD noemt het “ongelooflijk” dat DNB en AFM tot een tegengesteld oordeel zijn gekomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)