8

Onduidelijk of gijzeling Kenia voorbij is

Winkelcentrum zou onder controle van Keniaans leger staan ... Dinsdagochtend toch weer schoten gehoord

Het is nog altijd niet zeker of het gijzelingsdrama in Nairobi voorbij is. De Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken zei in de nacht van maandag op dinsdag dat veiligheidstroepen alle verdiepingen van het belaagde winkelcentrum weer in handen hadden. Vanochtend waren er echter toch weer schoten te horen, meldt de NOS.


Volgens de minister kunnen zich nog terroristen in de winkels hebben verschanst, maar is de situatie volledig onder controle. Bij het uitkammen van de verdiepingen zouden drie van de aanslagplegers zijn gedood. Het is niet bekendgemaakt of er gijzelaars zijn bevrijd bij de actie. Volgens de minister is het onwaarschijnlijk dat er nog ergens gijzelaars worden vastgehouden, aldus de NOS.

Het Keniaanse Leger begon maandagmiddag aan een felle aanval op de terroristen in het winkelcentrum. Regeringsfunctionarissen zeiden maandag ook al dat de situatie onder controle was, maar dat bleek toen ook voorbarig.
Wie de daders precies zijn is nog altijd niet duidelijk. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken kwamen de gewapende mannen verkleed als vrouw binnen. Vrouwen worden bij de beveiliging niet gecontroleerd op wapens. De minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de daders Amerikanen zijn en dat hun leider een Britse vrouw is.
Het luxueuze winkelcentrum Westgate werd zaterdagmiddag aangevallen. Bij de aanval kwamen volgens het Keniaanse Rode Kruis zeker 62 mensen om het leven, onder wie een Nederlandse vrouw. De van oorsprong Somalische organisatie Al-Shabaab eiste de aanslag op.

Eerder op Joop: Nederlands slachtoffer Kenia was Eindhovense Elif Yavuz (33)

NOS: Onduidelijkheid gijzeling Kenia

Geef een reactie

Laatste reacties (8)