5

Onduidelijk welke poppetjes welke topposities in Brussel krijgen

Update: Onderhandelingen vastgelopen ... Rutte onderhandelt met EU-leiders over benoeming topfuncties ... Krijgt Dijsselbloem een zware financieel-economische post?

Woensdagavond is het speciaal ingelaste topoverleg begonnen in de EU om de belangrijkste functies in Europa te verdelen. De onderhandelingen worden ook wel een ‘strategisch schaakspel’ genoemd. De NOS spreekt zelfs van een ‘gevecht om de banen’, waarachter een politiek inhoudelijke strijd schuilt. Welke rol Nederland in het hele verhaal gaat spelen, is nog niet duidelijk, al wordt minister Dijsselbloem geopperd voor een zware financieel economische post.

De hoofdprijs zou Dijsselbloem op de post economische en monetaire zaken zijn, maar of dat  Rutte ook daadwerkelijk gaat lukken moet nog blijken. De Fransen azen immers ook op die baan. Volgens NOS-correspondent Chris Ostendorf zouden ‘interne markt’ of ‘mededinging’ goede alternatieve beleidsterreinen kunnen zijn. Lukt dit niet, dan moet de premier met plan B uit de kast komen door bijvoorbeeld een vrouw naar voren te schuiven: Liliane Ploumen bijvoorbeeld.

Zowel Rutte als de Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwden vooraf al dat het denkbaar is dat de leiders niet tot besluiten zullen komen. Volgens persbureau Reuters ‘worstelen’ de onderhandelaars met het ‘pakket van topfuncties’. Samen met de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Juncker, moeten de EU-leiders in ieder geval met een nieuwe buitenlandvertegenwoordiger komen. Waarschijnlijk wordt ook de benoeming van de nieuwe EU-president besproken.

Update 23.30
Het lijkt erop dat de EU-leiders woensdagavond geen deal kunnen sluiten over de topfuncties. Het plan is nu om eind augustus tijdens een nieuwe top te proberen een nieuwe beslissing te nemen.

cc-foto: Herman van Rompuy

Geef een reactie

Laatste reacties (5)