55

Onduidelijkheid bij agenten over gebruik geweld

Opsteller geweldsinstructie politie hekelt de politietop

Frank Scheffer is oud-politieagent en een van de opstellers van de huidige geweldsinstructie voor politieagenten. Hij verwijt de politieleiding dat die te weinig aandacht besteedt aan het voorlichten van agenten over wanneer die welk geweld mogen gebruiken.

Dat zegt Scheffer tegen De Telegraaf. Hij reageert daar op de incidenten van de afgelopen tijd. Die hadden voorkomen kunnen worden als de leiding van de politie agenten beter zou voorlichten over hun bevoegdheden en de momenten waarop het gebruik van geweld is toegestaan. Scheffer:

Agenten handelen nu te veel vanuit de gedachte: ik ben van de politie, dús ik mag geweld gebruiken. Maar dat mag geen automatisme zijn. Agenten moeten vooraf weten dat hun werkwijze ertoe kan leiden dat ze strafrechtelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld.

De politie raakte de laatste tijd een aantal maal in opspraak met het gebruik van geweld. In Den Haag stierf Mitch Henriquez door gebrek aan zuurstof door een nekklem, een agent in Kerkrade werd veroordeeld tot twee jaar cel voor het neerschieten van de bijrijder van de man die hij wilde aanhouden en een agent uit Veghel werd veroordeeld tot een boete en het betalen van een schadevergoeding voor het neerschieten van een vluchtende inbreker.

De Telegraaf: ’Politieleiding te vaag over gebruik geweld’ 

Geef een reactie

Laatste reacties (55)