10

Onduidelijkheid bij gemeenten over huishoudtoets

In sommige gemeenten geldt de toets voor bijstandsgezinnen nog… Gemeenten willen eerst 'zwart op wit' garantie van kabinet

Er is flinke onduidelijkheid over het toepassen van de huishoudtoets. Een aantal gemeenten houdt bij het toekennen van een bijstandsuitkering nog steeds rekening met de inkomens van inwonende kinderen. De Kunduz-coalitie heeft juist afgesproken de omstreden toets te schrappen, maar de gemeenten willen eerst zwart op wit van het kabinet dat de huishoudtoets echt wordt geschrapt. De vier grote steden hebben de maatregel in de koelkast geplaatst.

De huishoudtoets ligt vast in de Wet Werk en Bijstand. Voor nieuwe gevallen is deze al op 1 januari ingegaan. Het is niet duidelijk hoeveel mensen zijn afgewezen voor een bijstandsuitkering vanwege de nieuwe wet. Op 1 juli gaat de wet van kracht voor gezinnen die al een bijstandsuitkering ontvangen. Inmiddels hebben al honderden gezinnen te horen gekregen dat ze in juli hun uitkering (gedeeltelijk) zullen verliezen. Eerder afgewezen gezinnen moeten afwachten of ze alsnog, met terugwerkende kracht, in aanmerking komen.

Trouw: Onduidelijkheid over toepassen huishoudtoets

cc-foto: Ellie Lo Nardo

Geef een reactie

Laatste reacties (10)