109

Onduidelijkheid over lot Abaaoud

Politieactie eindigt met acht arrestaties en minstens twee doden, openbaar aanklager kan niet bevestigen dat bedenker aanslagen Parijs zich onder de doden bevindt ... Eerder: Politie omsingelt appartement in Saint-Denis waar terroristen zich schuilhouden ... Meerdere agenten gewond geraakt

In de Parijse buitenwijk Saint-Denis is een grote politieactie gaande. Vijf verdachten van de terreuraanslag in Parijs zouden zich in een appartement bevinden. De politie heeft de woning omsingeld.


Laatste updates onderaan

Bij de actie van de Franse speciale eenheden zou al een dode zijn gevallen, dat meldt het Franse BFMTV. Ook zijn meerdere gewonden gevallen. Persbureau Reuters meldt dat het om Abdelhamid Abaaouad gaat, de meest gezochte terrorist van België.

Update 7.40 uur: De belegering van het appartement is al zo’n drie uur gaande. Op live-beelden van onder andere Sky News zijn voortdurende schoten en meerdere explosies te horen. Ook het Franse leger is nu aanwezig in Saint-Denis. Radiostation Europe1 meldt dat er een vrouw is gearresteerd. Zij zou een bomgordel hebben gedragen, maar heeft deze niet af kunnen laten gaan. 

Update 7.50 uur: Het lijkt erop dat met een serie explosies een einde is gekomen aan de belegering van het appartement. Diverse Franse media maken melding van twee arrestaties en drie doden. Hun identiteit is vooralsnog niet bekend. 

Update 7.55 uur: Europe1 en Sky News melden dat de vrouw de bomgordel wel degelijk heeft laten exploderen, hierbij is zij om het leven gekomen. Bij het begin van de politieacties is een toevallige voorbijganger dodelijk geraakt. Een van de andere vermoedelijke terroristen is door een sluipschutter van de politie uitgeschakeld. Twee mensen zijn gearresteerd.

Update 8.05 uur: De actie is nog niet voorbij. Ten minste één terrorist bevindt zich nog altijd in het appartement. Alle omwonenden zijn geëvacueerd, alle andere bewoners van Saint-Denis mogen hun woning niet uit. 

Update 9.15 uur: Het Openbaar Ministerie in Parijs heeft een verklaring uitgegeven over de politieactie in Saint-Denis. Daarbij is bevestigd dat de eerder genoemde vrouw zichzelf inderdaad heeft opgeblazen. Drie mensen die aanwezig waren in het appartement zijn gearresteerd, ook zijn een man en vrouw die zich in de buurt van het appartement bevonden opgepakt. 

Update 11.40 uur: De Franse politie heeft tot nu toe zeven mensen gearresteerd. Onder hen is ook de verhuurder van het appartement in Saint-Denis dat door de politie werd omsingeld. De verhuurder heeft kort voor zijn arrestatie aan The Guardian laten weten dat hem door een kennis slechts is gevraagd het appartement tijdelijk te verhuren aan twee personen. Daar heeft hij als vriendendienst gehoor aan geven, zo zegt de man die verder nergens van op de hoogte zou zijn geweest. 
Persbureau Reuters meldt dat met de laatste arrestaties een eind is gekomen aan de politieactie. Of Abdelhamid Abaaouad, die ervan verdacht wordt de architect van de aanslagen te zijn geweest, ook onder de arrestanten is, is door de autoriteiten niet bekend gemaakt.

Update 14.50: De politie heeft inmiddels een foto vrijgegeven van één van de mogelijke daders. Mohamed K. zou zich in België bevinden en wordt ervan verdacht de explosieven en onstekingsmechanismen voor de aanslagen in Parijs te hebben geleverd.

Update 17.30 uur:
Salah en Brahim Abdeslam de broers die beiden betrokken waren bij de terreuraanslagen in Parijs, zouden maanden geleden al door de Belgische politie zijn verhoord. Dat bevestigt het federaal parket na een bericht op de nieuwssite Politico. Het verhoor vond plaats nadat Brahim terugkwam uit Turkije, waar hij tevergeefs had geprobeerd Syrië binnen te komen. Brahim blies zichzelf afgelopen vrijdag op bij de aanslagen in Parijs, Salah is nog voortvluchtig.

Update 18.50 uur: 
De bedenker van de aanslagen in Parijs, Abdelhamid Abaaoud, zou zijn gedood bij de antiterreuractie in Saint-Denis. Dat melden diverse media, waaronder het Belgische VTM en the Washington Post op basis van eigen bronnen bij de veileigheidsdiensten. Abdelhamid Abaaoud was de meest gezochte man in Europa en  zou ook de leider zijn van de terreurcel die de mislukte aanslag plande in Verviers. Abaaoud kon ontkomen en vluchtte naar Syrië, waar hij mogelijk het bevel zou hebben gekregen om de aanslagen in Parijs te organiseren.

Update 19.20 uur:
De Franse openbaar aanklager heeft op een persconferentie gezegd dat met de antiterreuractie in Saint-Denis voorkomen werd dat er nieuwe aanslagen konden worden uitgevoerd door de groep terroristen die zich daar ophield. Een mobiele telefoon met daarop een bericht van de terroristenleider, gevonden in een vuilnisbak buiten het Bataclan concertgebouw, zou naar hen hebben geleid. Bij de actie werden in toaal acht mensen gearresteerd, over hun identiteit wil de openbaar aanklager nog niets loslaten. Hij heeft wel gezegd dat Abdelhamid Abaaoud, de bedenker van de aanslagen in Parijs, niet tot de arrestanten behoort. Dat meldt Reuters.

21.30 uur: 
Een Joodse geschiedenisleraar is woensdag door drie personen met een mes in arm en been gestoken. De aanvallers zouden duidelijk gemaakt hebben IS-aanhangers te zijn. De docent is buiten levensgevaar. De aanvallers zouden anti-semitische leuzen tegen de Joodse leraar hebben geroepen alvorens hem in arm en been te steken.

Dit bericht wordt aangevuld.

Geef een reactie

Laatste reacties (109)