102

Oneerlijke constructie maakt Pool goedkoop

Uitzendbureaus profiteren ... Poolse arbeider, werkgever en mogelijk Nederlandse werknemer gedupeerd ... PvdA, CDA en gemeente Westland willen dat minister Asscher (Sociale Zaken) ingrijpt

Nederlandse uitzendbureaus die in Polen actief zijn, gebruiken een constructie waardoor Polen goedkoper zijn dan Nederlandse werknemers. Daardoor er sprake is van oneerlijke concurrentie. De uitzendbureaus betalen de werknemers naar Poolse maatstaven, ongeveer 500 euro per maand. Dat wordt aangevuld met een onkostenvergoeding van 1000 euro, waardoor het totaal op het Nederlandse minimumloon komt. De uitzendbureaus hebben voordeel want ze hoeven alleen over de 500 euro sociale lasten af te dragen, zo meldt de NOS zaterdag.

De gemeente Westland, waar veel Polen in de tuinbouw werken, wil dat het kabinet ingrijpt. De Poolse werknemers worden misleid, zei de Westlandse wethouder Weverling zaterdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Hen wordt voorgehouden dat ze in eigen land geen belasting over de onkostenvergoeding hoeven te betalen, maar dat klopt niet. Ze worden geconfronteerd met naheffingen.

Volgens Weverling is de constructie misschien niet illegaal, maar wel onwenselijk. De wethouder roept minister Asscher op de constructie samen met zijn Poolse collega onmogelijk te maken. Weverling ziet zich hierin gesteund door PvdA-Tweede Kamerlid John Kerstens en CDA-Kamerlid Pieter Heerma. 

Volgens Kerstens betekent dit een inbreuk op het uitgangspunt dat voor gelijk werk gelijk loon wordt betaald, zo meldt de Volkskrant. Het gevolg is oneerlijke concurrentie en mogelijk verdringing op de arbeidsmarkt. Heerma roept Asscher op in deze zaak net zo hard stelling te nemen als tegen onderbetaalde werknemers in de champignonteelt. 

NOS: ‘Schijnconstructie Poolse arbeiders’

Volkskrant: PvdA: einde aan schijnconstructie Polen

Geef een reactie

Laatste reacties (102)