50

Onervaren professor wordt premier populistische regering Italië

De populistische partijen Vijfsterrenbeweging (M5S) en Lega, die samen een regering willen vormen, hebben de 54-jarige Giuseppe Conte voorgedragen als premier.  Conte, een goede vriend van Marine Le Pen, heeft geen of nauwelijks politieke ervaring en is nu nog hoogleraar privaatrecht aan de universiteit van Florence. Een van zijn agendapunten is het afschaffen van ‘overbodige wetten’. Een handelsmerk van Conte is dat hij een pochet draagt, een mode-attribuut waar ook Pim Fortuyn zich mee onderscheidde. Hij is ook de persoonlijke advocaat van M5S-leider Di Maio.

NRC schrijft:

Zonder iets af te doen aan de kwaliteiten van Conte als jurist hebben politieke commentatoren direct al vraagtekens gezet bij de kandidaat-premier. De benoeming van iemand die niet voortkomt uit een van de twee coalitiepartijen wordt gezien als een zwaktebod. Zowel Matteo Salvini van de Lega als Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging hebben erop gehamerd, ook na de verkiezingen, dat er een premier moest komen die gekozen is en gebonden is aan een partij. Door verschillende oorzaken heeft Italië sinds 2011 geen premier meer gehad die aan de macht is gekomen op basis van een verkiezingsoverwinning. Di Maio probeerde hier zondag een draai aan te geven door te zeggen: „Het programma is onze leider.” Hij had al eerder gezegd dat een nieuwe premier een „uitvoerder” zal zijn van de beleidsafspraken die Vijfsterrenbeweging en Lega hebben gemaakt.

President Sergio Mattarella moet zijn fiat nog geven over de benoeming van Conte en over het gezamenlijke regeerakkoord van de Vijfsterrenbeweging en de Lega. Andere EU-landen maken zich plots nog meer zorgen dan gebruikelijk om Italië nu het land voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een populistische regering krijgt.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)