15

Ongehuwde moeder die kind in jaren ’60 moest afstaan, daagt Staat

In de jaren vijftig, zestig en zeventig bestond er in Nederland een georganiseerd systeem om kinderen weg te halen bij ongehuwde vrouwen. Dat stelt de 73-jarige Trudy Scheele-Gertsen die haar zoon in de jaren zestig moest afstaan. Ze spant nu een rechtszaak aan tegen de Staat.

Hoewel de toen 22-jarige Scheele-Gertsen haar zoon nooit wilde afstaan, werd ze toch uit de ouderlijke macht ontzet. De daarvoor geldende voorwaarden waren echter helemaal niet van toepassing op Scheele-Gertsen. Ook wezen de autoriteiten haar niet op haar rechten. Haar zoon verbleef eerst drie jaar in een tehuis en werd vervolgens geadopteerd, schrijft dagblad Trouw.

Vorig jaar las zij in zijn dossier dat hij in die periode zijn moeder miste en veel huilde. “Wat er met mij en hem gebeurd is, is mensonterend”, zegt Scheele-Gertsen. “Daarom wil ik het aan de kaak stellen.”

Scheele-Gertsen wil via de rechtszaak ook meer duidelijkheid krijgen over de wijze waarop de overheid vanaf de jaren vijftig optrad. Volgens de stichting De Nederlandse Afstandsmoeder werden ongehuwde vrouwen onder grote druk gezet om afstand te nemen van hun kind. Naar schatting tienduizend moeders stonden in die jaren hun kind af.

Cc-foto: Daniel Reche / Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (15)