33

Ongekend groot tekort aan medicijnen

Vooral tekort aan kankermedicatie en antipsychotica... Als het niet goed genoeg verkoopt, wordt het niet meer gemaakt

Honderden medicijnen kunnen niet meer geleverd worden omdat producenten gestopt zijn met de productie. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van cijfers van Farmanco, een databank waar apothekers medicijntekorten registreren. Het zou voornamelijk om kankermedicatie en antipsychotica gaan.

Niet eerder was het medicijntekort zo groot, aldus apothekersorganisatie KNMP. De oorzaak van het tekort is voornamelijk economisch. Medicijnen die niet goed genoeg verkopen, worden niet meer gemaakt.

Doerine Postma, apotheker en onderzoeker bij KNMP:

Wereldwijd voelen farmaceuten de effecten van de crisis. We zien de afgelopen jaren dat fabrikanten middelen voor kleine groepen patiënten waar weinig op te verdienen is, uit het assortiment halen.

Maar niet alleen de slechte verkoopcijfers leiden tot een tekort. Ook het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Deze schrijven apothekers vaak voor bij welke fabrikant de medicijnen afgenomen moeten worden. Postma:

Als op den duur maar één of twee fabrikanten van een medicijn overblijven, zijn er weinig uitwijkmogelijkheden als ergens in de aanvoer iets misgaat.

Eén van die middelen waar een tekort aan is, is het antipsychoticum Semap. Het is het enige antipsychoticum dat oraal toegediend moet worden toegediend. Andere middelen werken via injecties: voor bijvoorbeeld ex-drugsgebruikers zijn injecties geen optie.

Wanneer het stoppen van de productie van een bepaalde medicijn leidt tot levensbedreigende situaties, kan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen een moreel beroep doen op de fabrikant. Volgens Nefarma, een brancheorganisatie van farmaceuten, stoppen fabrikanten echter niet zomaar. Een woordvoerder verklaart tegenover de Volkskrant: “Er is een gentlemen’s agreement dat eerst wordt bekeken of er voldoende alternatieven zijn.”

De Volkskrant: Medicijntekort was nog nooit zo groot

cc-foto: NLPortaal

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)