Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ongekende hongersnood dreigt in het door oorlog geteisterde Jemen

  •  
24-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
27750880668_eb2f8b0f87_z
In het door oorlog geteisterde Jemen dreigt een ongekende hongersnood. Dit zegt de chef hulpverlening van de VN, Mark Lowcock. Hij gaat er vanuit dat binnen korte tijd zo’n 14 miljoen mensen compleet afhankelijk gaan worden van noodhulp als er niets veranderd. Hulpverleners spreken van een situatie zoals ze die nooit eerder meemaakten.
Qua omvang zijn alleen de hongersnoden in Somalië van 2011 en die in Zuid-Soedan van 2017 van een vergelijkbare omvang. De grootste havens van Jemen, zoals die van Aden, worden voortdurend bestookt door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Lowcock ziet dan ook het liefst een humanitair bestand komen om mensen te kunnen helpen omdat goederen nu simpelweg niet aankomen.
Het conflict in Jemen begon in 2015, toen de sjiitische Houthi’s in opstand kwamen tegen de soennitische regering van Al-Hadi. Sindsdien proberen uiteenlopende partijen het land voor zich te winnen. Ook Al Qaida en IS zijn actief in het gebied.
Cc-foto: Felton Davis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.