29

‘Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nederland toegenomen’

Nederland zakt twee plaatsen op wereldranglijst … Staat nu dertiende

De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nederland is het afgelopen jaar iets toegenomen. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van het World Economic Forum (WEF). Op de ranglijst zakt Nederland dit jaar twee plaatsen en staat nu op 13. Letland en België zijn ons voorbijgestreefd.

Men Hates Women 2
Terwijl in 86 van de 133 onderzochte landen de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen het afgelopen jaar afnam, nam het in Nederland juist iets toe. De ranglijst wordt, net als vorig jaar, aangevoerd door vier Scandinavische landen. De nummers 1 tot en met vier: IJsland, Finland, Noorwegen en Zweden.

Het WEF onderzoekt de ongelijkheid op basis van vier maatstaven; gezondheid, onderwijs, aandeel in de economie en deelname aan politiek.

NOS schrijft over de uitkomst:

Op het gebied van gezondheid en levensverwachting zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen wereldwijd het kleinst, maar in Nederland is het juist onderwijs dat het best scoort. Dat komt vooral doordat er in het voortgezet en hoger onderwijs meer vrouwen zijn dan mannen.

De ongelijkheid wordt in percentages aangeduid. Zo is de kloof tussen man en vrouw wereldwijd voor 96 procent gedicht. Wat politieke deelname betreft is die kloof het grootst. Daar is hij nog maar voor 21 procent gedicht.

Lees hier het hele rapport

cc-foto: Efren Efren

Geef een reactie

Laatste reacties (29)