Laatste update 13:26
15

Onkruidverdelger glyfosaat verhoogt kans op kanker met 41 procent

Het omstreden glyfosaat verhoogt de kans op kanker met 41 procent. Dit zeggen wetenschappers van de Universiteit van Washington op basis van eigen én bestaande onderzoeken. Het chemische goedje wordt onder andere verwerkt in Roundup, een populaire onkruidverdelger. Zij concluderen dat glyfosaat het risico op non-Hodgkin-lymfoom, een groep verschillende soorten bloedkankers, doet toenemen. De groep onderzoekers schrijven:

Alle meta-analyses die tot dusver zijn uitgevoerd, inclusief die van ons, laten continu dezelfde uitkomst zien: blootstelling aan bestrijdingsmiddelen op basis van glyfosaat worden geassocieerd met een verhoogd risico op non-Hodgkin-lymfoom.

De publicatie komt op een slecht moment voor Monsanto, dat sinds 2018 onderdeel is van het Duitse Bayer. Deze week begint een nieuw proces tegen het bedrijf omdat Roundup kanker zou hebben veroorzaakt bij Edwin Hardeman, een Amerikaan die als tuinman jarenlang met het spul werkte. In augustus 2018 werd Monsanto al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding omdat Hardeman lymfeklierkanker had opgelopen, iets waar een rechtbank van de staat Californië Monsanto verantwoordelijk voor acht.

Het is overigens niet de eerste zaak die tegen Monsanto is aangespannen. In Frankrijk gaat een verkoopverbod in 2020 in. De Franse president Macron wil dat de Europese Unie niet een nieuw verkoopakkoord afgeeft.

Cc-foto: Global Justice Now

Geef een reactie

Laatste reacties (15)