31

Online is niks geheim; VS mag alles inzien

Amerikaanse justitie krijgt toegang tot alle twittergegevens van XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp... Vreemd is dat Twitter zegt niks op te slaan...

Een rechter in de Amerikaanse staat Virginia heeft bepaald dat Twitter alle gegevens van XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp moet afstaan aan de Amerikaanse justitie. Die krijgt ook toegang tot de gegevens van de IJslandse politica Birgitta Jonsdottir en Tor-ontwikkelaar Jacob Appelbaum. Twitter moet onder andere hun e-mailadres, telefoonnummer, adres- en betalingsgegevens aan de Amerikanen overhandigen, meldt BNR.

BNR noemt het opvallend, omdat Twitter normaal gesproken, behalve het e-mailadres, deze gegevens niet opslaat. Daarnaast stelt de website zijn gebruikers bijna nooit op de hoogte van het verzoek om hun gegevens te overhandigen. De Amerikaanse justitie vraagt dat meestal niet te doen en in veel gevallen komt dit daarom niet aan het licht.
“Deze uitspraak zag je al wel aankomen”, zegt Herbert Blankesteijn, presentator van BNR Digitaal en Internet Vandaag. “Microsoft en Google hebben vorig jaar al laten weten dat zij in gevallen als deze de informatie aan justitie overhandigen. De overheid mag van een bedrijf eisen dat het geheim blijft, dat volgt uit een rechterlijke uitspraak van 2011.”
Gonggrijp reageert op zijn weblog:

Aan de uitspraak zijn weinig consequenties voor mij verbonden. Uit deze gegevens kan je niet veel opmaken, het meeste staat al op mijn weblog. Maar het gaat om het principe. Voor de privacy is dit geen goede uitspraak.

In een verklaring namens Jonsdottir staat:

In het licht van de technologische werkelijkheid maken we ons ernstige zorgen over de conclusie van de rechtbank dat gegevens van u worden verzameld door internetdiensten als Twitter, Facebook, Skype en Google op verzoek van de overheid.

BNR: Opnieuw blijkt: Online gegevens niet veilig voor Amerikaanse overheid

Rop Gongrijp komt ook spreken bij ‘De crisis&ik’ de debat-avond van Joop

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (31)