3

Online journalistiek wint bij Pulitzer Prizes

Ook prijs naar twitter-berichtgeving

Een Pulitzer Prize, de Oscars voor de Amerikaanse journalistiek is toegekend aan ProPublica, een journalistieke site zonder winstoogmerk die zich richt op onderzoeksjournalistiek. Een andere prijs ging naar de Seattle Times die onder meer Twitter gebruikte om live verslag te doen van een schietpartij.

ProPublica is een nieuwsorganisatie die 32 medewerkers telt, waaronder journalisten  die al eerder een Pulitzer Prize wonnen. De prijs ging naar een uitgebreide reportage die Sheri Fink maakte over artsen die ten tijde van de Katrina-ramp in New Orleans een van de buitenwereld afgesneden ziekenhuis runden.

De nieuwsorganisatie heeft geen winstoogmerk en werkt samen met gerenommeerde media, zoals in het geval van deze publicatie The New York Times. Sinds 2008 mogen ook media die louter op internet publiceren meedingen naar de prestigieuze persprijzen.

ProPublica dat zich tot doel stelt de publieke zaak te dienen is in 2008 opgericht en wordt gefinancierd door een bankiersechtpaar dat er 10 miljoen dollar per jaar in steekt. Het miljardairs-echtpaar Sandler sponsort daarnaast tal van linkse projecten zoals de fameuze internet-actiebeweging MoveOn.

Een andere Pulitzer Prize, in de categorie Breaking News, ging naar de Seattle Times voor de verslaggeving rond de moord op vier politieagenten en de grootschalige jacht op de dader die volgde. De krant zocht daarbij de hulp van het publiek en zette onder meer sociale media als Twitter en met name Google Wave in.

cc-foto: ProPublica, Sheri Fink

Geef een reactie

Laatste reacties (3)