17

Online-privacy gaat gebukt onder jacht op Assange

Amerikaanse Justitie beveelt Twitter gegevens Wikileaks-betrokkenen te geven, waaronder die van Rop Gonggrijp

Twitter moet de gegevens van drie Wikileaks betrokkenen vrijgeven. Dat heeft een rechter in de Amerikaanse staat Virginia donderdag bepaald. Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil de gegevens hebben om onderzoek te doen naar klokkenluiderssite WikiLeaks en oprichter Julian Assange.

Eén van die betrokkenen is de Nederlander Rop Gonggrijp. Zelf zegt Gongrijp dat er weinig spectaculairs te vinden is op zijn Twitter-account. Hij vindt de uitspraak van de rechter vooral eens slechte zaak voor de online pricacy.

Webwereld schrijft dat de andere twee betrokkenen Tor-medewerker Jacob Appelbaum en de IJslandse parlementariër Birgitta Jonsdottir zijn. De Amerikaanse Justitie deed het verzoek om de gegevens eerst in het geheim, maar toen Twitter vanwege het verzoek naar de rechter stapte, kwam de zaak aan het licht.

The New York Times schrijft dat de zaak een hoogtepunt van het debat is over online-privacy en vrijheid van het woord. Toen Justitie de eis voor de gegevens bij Twitter had neergelegd, had ze nog geen huiszoekingsbevel en dat vond Twitter onacceptabel.

De Amerikaanse Justitie zoekt bewijzen voor een link tussen Assange en klokkenluider Bradley Manning die honderdduizenden geheime documenten naar Wikileaks stuurde. De jonge ex-militair zit nog steeds vast terwijl justitie uitzoekt of Assange Manning actief heeft geholpen bij het lekken van de informatie.

Volkskrant: Twitter moet gegevens Wikileaks-medewerkers geven

cc-foto: Weblog Rop Gonggrijp

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (17)