5

Online schandpaal voor artsen blijft in de lucht

De vergelijkingssite ZorgkaartNederland waarop cliënten de kwaliteit van hun medische staff beoordelen, mag blijven bestaan ondanks een klacht van een groep huisartsen

ZorgkaartNederland, de vergelijkingssite waarop cliënten een oordeel kunnen achterlaten over medisch personeel, mag blijven bestaan. Begin deze week deed een groep huisartsen in het Haarlems Dagblad zijn beklag over de online schandpaal. Ze vinden de site te subjectief. De gezamenlijke patiëntenorganisaties (NPCF) menen echter dat de site juist een bijdrage levert aan meer transparantie in de zorg.

Op ZorgkaartNederland.nl kunnen burgers sinds een aantal maanden als het ware een recensie schrijven over hun huisarts, medische specialist, ziekenhuis of fysiotherapeut. Een woordvoerder van de site zegt in de Volkskrant het oordeel van de Kennermerlandse huisartsen te begrijpen. Meningen van klanten zijn subjectief en kunnen worden gemanipuleerd “maar bezoekers van dit soort sites weten dat en kunnen daar heel goed mee omgaan.”

Een objectief orgaan voor het beoordelen van medische staf is inmiddels in de maak. NPCF werkt al lange tijd aan zo’n systeem, maar het blijkt een moeilijk proces waarbij veel belangen spelen. Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft dit voorjaar nog verordonneerd dat ziekenhuizen begin volgend jaar hun prestaties op het gebied van zorg openbaar moeten maken.
Zo’n objectieve en wetenschappelijke beoordeling kan vergaande gevolgen hebben. Patiënten kunnen naar een andere arts overstappen als blijkt dat hun eigen dokter veel fouten maakt. Verzekeraars kunnen op grond van de beoordelingen besluiten geen nieuw contract meer af te sluiten met een slecht presterende dokter.  
Lees meer op de site van de Volkskrant: ‘beoordelingssite artsen blijft online’
cc-foto: scharbeutzi

Geef een reactie

Laatste reacties (5)