2

Onlinehulp bij verslaving of depressie? Steeds meer doen het

Onlinehulp stijgt ... Niet alleen bij websites die helpen bij problemen met angsten of verslavingen ... Ook reguliere ggz-instellingen zijn om

De geestelijke gezondheidszorg wordt steeds vaker een mix van onlinehulp en ‘live’ gesprekken. Dat meldt onder meer de Volkskrant. In 2012 steeg de zogenoemde ‘blended hulp’ tot 226 duizend, een groei van 13 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Hoewel de cijfers niet compleet zijn, omdat er een hele waaier aan hulpsites is en niet iedereen de cijfers heeft aangeleverd, heeft stichting E-hulp.nl zijn best gedaan de bekende cijfers te inventariseren. Op basis daarvan stelt de stichting dat onlinehulp binnen de geestelijke gezondheidszorg aan populariteit stijgt. Niet alleen websites die helpen bij problemen met angsten, verslavingen of ongewenste zwangerschap, maar ook reguliere ggz-instellingen zetten vaker in op onlinehulp.

Directeur Frank Schalken van E-hulp.nl over de ggz-instellingen:

Zo wordt cliënten bijvoorbeeld gevraagd een onlinedagboek bij te houden, om meer inzicht te verwerven in hun depressie of verslaving. De behandelaar kan daar vervolgens weer feedback op geven. Cliënten staan zo veel meer in verbinding met hun behandelaar dan wanneer ze eens per twee weken een uurtje langskomen in een kliniek.

Uit studies is gebleken dat onlinetherapie voor angstklachten, depressies en alcoholverslaving even goed werkt als ‘live’ behandeling. Naar de combinatietherapie, de zogenoemde ‘blended’ hulp, is nog niet veel onderzoek gedaan. Heleen Riper, onderzoeker e-mental health van de Vrije Universiteit verklaart tegenover de Volkskrant:

Voor bijvoorbeeld cliënten met psychoses of schizofrenie zet je niet snel uitsluitend internetcontact in. Maar ook in deze gevallen kan online-ondersteuning het succes van de behandeling verhogen. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

Online hulpverlening kan helpen om kosten te besparen. Tegelijkertijd wordt ook een groep mensen aangeboord die normaal niet op een andere manier hulp gezocht zouden hebben.

Minister Schippers moedigt het gebruik van online hulpverlening aan. Ze wil ervoor zorgen dat er geen belemmeringen in ons stelsel zijn om e-health toe te passen.

De Volkskrant: Geestelijke zorg kiest steeds vaker voor onlinehulp

cc-foto: Chiot’s Run

Geef een reactie

Laatste reacties (2)