92

Onrust bij Pegida-demonstratie Utrecht

Confrontatie voor- en tegenstanders leidt tot kleine opstootjes

Het Pegida-betoog in Utrecht heeft honderden mensen op de been gebracht. De anti-islam beweging die oorspronkelijk uit Duitsland komt organiseerde zondagmiddag een protest tegen de komst van vluchtelingen. De demonstatie verliep niet zonder slag of stoot.


Op het Vredenburg stonden voor- en tegenstanders recht tegenover elkaar. De Internationale Socialisten en twee andere partijen waren elders in Utrecht een tegendemonstratie aan het houden. Een aantal demonstranten liep tijdens een van de Pegida-toespraken langs het plein, wat uitliep op heen en weer getrek en gescheld. 

De politie – die massaal aanwezig was – dreef de demonstranten uiteen en sloot de toegang tot Vredenburg af. In een zijstraat liep het nog even uit de hand. Bij één restaurant werd er een rookbom naar binnen gegooid. Agenten moesten weer stevig ingrijpen.

Een van de belangrijkste sprekers op de Pegida-demonstratie was de neo-nazi Lutz Bachmann. Hij was tot begin dit jaar organisator van de Pegida-marsen in Duitsland. Bachmann stapte op omdat hij in opspraak was gekomen nadat hij een foto van zichzelf verkleed als geestverwant Adolf Hitler online had geplaatst. In zijn toespraak in Utrecht waarschuwde hij voor de economische vluchtelingen die Nederland – volgens hem – veel geld zouden kosten.

Officieel had Pegida geen toestemming voor een mars omdat de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen het gevaar op confrontaties met tegendemonstranten te groot vond. De Internationale Socialisten mochten wel demonstreren op Jaskerkhof en dat protest verliep verder rustig.

cc foto: Alptekin

Geef een reactie

Laatste reacties (92)