Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onrust: Gaat Brussel volkstuinen inspecteren op 'verboden' zaadjes?

  •  
26-04-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
581 keer bekeken
  •  
muizenfront.jpg
Nee, het is nog veel erger ... Monopolie voedselgiganten dreigt
Goed nieuws voor de mensen die vreesden voor hun moestuintjes na alarmerende berichten in de Europese pers: de Europese Commissie zal zich niet gaan bemoeien met kleinschalige land- en tuinbouw en ook ruilhandel van zaden zal niet worden bestraft. Dat zegt de Vlaamse Europarlementarier Bart Staes, van de Europese Groenen.
De afgelopen dagen doken in buitenlandse media en op Facebook berichten op dat de Europese Commissie land- en tuinbouwers wil verplichten een standaard type zaaigoed te gebruiken. Deze maatregel zou ten koste gaan van “zeldzame en oude variëteiten”. Als klap op de vuurpijl werd gemeld dat de teelt van die zaadjes, ook voor particulieren, strafbaar zal worden. Oftewel: de zaadpolitie kan je in je volkstuintje overvallen. Joop zocht het uit en vond Europarlementariër Staes, die de tekst ook echt gelezen heeft:
Volgens een draft versie die ik heb gezien kloppen bovenstaande beweringen niet. Er staat bijvoorbeeld expliciet dat ruilhandel buiten de regulering valt, en dat er uitzonderingen moeten komen voor lokale en kleinschalige producenten.
Een Oostenrijkse organisatie die streeft naar biodiversiteit maakt zich desalniettemin ernstige zorgen en heeft inmiddels al bijna  140.000 handtekeningen  verzameld tegen het voorstel.
RTEmagicC_zaad_300_239_01.jpg
Zorgen over Europese plannen om kleine tuinders en particulieren te gaan bestraffen voor zadenhandel en ruil blijken dus ongegrond, maar de werkelijke plannen lijken nog stukken enger. De Europese Commissie wekt in een uitgelekt conceptvoorstel wederom de indruk aan de leiband van multinationals te lopen. Gevreesd wordt, dat er een lijst komt met wat er wel en niet gezaaid mag worden in Europa en dat die lijst wordt opgesteld in samenspraak met lobbyisten van multinationals. Dit zou kleine of nationale producenten buiten spel kunnen zetten en de biodiversiteit van Europa aantasten.
Het werkelijke probleem, zit er volgens Staes in dat zaadgiganten een monopolie proberen af te dwingen via de Europese Commissie. Een machtige lobby van grote voedselproducenten zou graag de zadenproductie in zijn geheel gepatenteerd en gereguleerd zien, zodat het voor kleinere spelers nog moeilijker wordt om overeind te blijven op de Europese markt. Ook om ons drinkwater wordt momenteel hard gevochten op Europees niveau.
De Groene Coalitie houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en is zeer benieuwd naar de definitieve tekst die 6 mei aan het Europees Parlement zal worden voorgelegd. Staes:
Het is nu natuurlijk nog een beetje koffiedik kijken, maar er zullen ongetwijfeld zaken in staan die wij te gek voor woorden vinden en waartegen wij in het geweer zullen komen.  Wat cruciaal is, is dat burgers en maatschappelijke organisaties zich informeren en veel meer druk uitoefenen op politici en zich verzetten tegen het monopoliseren van de mondiale voedselproductie door enkele multinationals en lobbygroepen. Ze moeten in opstand komen tegen het steeds verder privatiseren van zaaigoed, de machtsconcentratie in die cruciale handel en de steeds verdere uitbreiding van een grootschalige landbouw van monoculturen, die op termijn ongezond is voor landbouwgrond, biodiversiteit en voor de mens.
Het is ook precies de reden waarom ik mij verzet tegen de introductie van GGO’s (genetisch gemodificeerde organismen) in de Europese landbouw. Gelukkig staan we pas aan het begin van het democratische proces. Het Europees Parlement heeft dergelijke wetgeving in het verleden ook met grote meerderheden weg kunnen stemmen.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.