9

Onrust in Moskou na veroordeling oppositieleider

Blogger Aleksej Navalny moet vijf jaar naar kamp .... Poetin laat weer een politieke tegenstander uit de weg ruimen via de rechtbank

Bij demonstraties tegen de veroordeling van Aleksey Navalny zijn in Moskou tientallen mensen gearresteerd. Een rechter veroordeelde de Russische oppositieleider tot vijf jaar kamp wegens diefstal en corruptie. Navalny is een felle tegenstander van president Vladimir Poetin.


Nieuwsuur meldt dat er donderdag duizenden mensen in Moskou op de been waren. Dit terwijl er sinds mei een wet van kracht is die de boetes op deelname aan dit soort spontane demonstraties fors heeft verhoogd. Betogers kunnen nu een boete van 7200 euro krijgen, tegen zo’n vijftig euro voorheen.

Aleksej Navalny (37), een van de belangrijkste oppositieleiders in het land. NRC Handelsblad meldt dat hij ervan is beschuldigd 400.000 euro aan hout te hebben verduisterd, dat tegen een kunstmatig hoge prijs aan een staatsbedrijf werd verkocht toen hij in 2009 werkte als adviseur van de liberale gouverneur van de regio Kirov.

Navalny, die ook een anti-corruptieblog bijhoudt, ontkent de beschuldigingen, zijn proces is politiek gemotiveerd, vindt hij. Een onderzoekscommissie heeft dat eerder dit jaar ook toegegeven. Commissiewoordvoerder Vladimir Markin erkende dat de commissie een strafrechtelijk onderzoek naar hem gestart is, omdat Navalny zo uitgesproken is in zijn kritiek op het Kremlin. Zo begon de activist een paar jaar geleden met het kopen van aandelen in energiemaatschappijen en banken waarin de staat ook aandeelhouder is om de financiële rapporten in te kunnen zien. Hij zag dat er grote sommen geld misten en startte daarna het project RosPil (woord verwijst naar afromen), om corruptie aan te tonen.

De Amerikaanse krant The Atlantic beschrijft hoe president Poetin andere politieke tegenstanders uit de weg heeft geruimd met dit soort processen.

Video NOS: Aleksej Navalny moet vijf jaar naar een kamp

Geef een reactie

Laatste reacties (9)