148

Onrust Krim slaat over op Oost-Oekraïne

Duizenden Russen met bussen naar Oekraïne ... Gouverneur Loehansk afgezet ... Angela Merkel boycot G8-top als referendum op de Krim doorgaat 

De onrust op de Krim is overgewaaid naar andere delen van Oekraïne. Dat melden lokale media. Met bussen zouden duizenden Russisch gezinde demonstranten de green zijn overgestoken. In de Oost-Oekraïense stad Loehansk is de zetelende gouverneur van de gelijknamige provincie afgezet. Ook zouden demonstranten het gebouw van de regionale regering hebben bestormd, er de Russische vlag gehesen. Op straat wordt het Russische volkslied gezonden. Volgende week wordt op de Krim een referendum gehouden over aansluiting bij Rusland. In de oostelijke stad Donjetsk, ging men de straat op met de eis een soortgelijk referendum.

Updates onderaan artikel

Zondag reist minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) naar Kiev. Daar zal hij onder andere een krans leggen op het Maidanplein en samen met zijn collega’s uit België en Luxemburg de  nieuwe regering in Oekraïne ontmoeten.

In de tussentijd heeft Polen op de Krim het consulaat in Sevastopol geëvacueerd. Het consulaat zou continu worden lastiggevallen door Russische soldaten. De sfeer op het schiereiland is extreem gespannen en grimmig. Doordat donderdag de pro-Russische regering per decreet heeft bepaald dat de Krim in Rusland op zal gaan, worden de Oekraïense militairen die zich er nog bevinden opgeroepen zich over te geven, of de Krim te verlaten. Het is niet duidelijk wat er zal gebeuren wanneer de Oekraïense troepen weigeren de wapens neer te leggen.

Voor de derde dag op rij is het internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) niet gelukt toegang te krijgen tot de Krim. Er zijn volgens persbureau AP zelfs waarschuwingsschoten gelost, bij hun poging zaterdag om toegang te krijgen tot het schiereiland. Wie de schoten heeft gelost is niet duidelijk. De OVSE-medewerkers zijn door de Oekraïense regering gevraagd de situatie op de Krim te beoordelen. De nieuwe machthebbers op het schiereiland weigeren hen de toegang, omdat ze de legitimiteit van het gezag van Kiev niet erkennen.

De Oekraïense regering heeft intussen nog eens benadrukt dat het de Krim weigert op te geven. Andrei Desjchitsia liet weten dat ‘de Krim Oekraïens gebied is en blijft’. De minister van Buitenlandse Zaken benadrukte wel dat Oekraïne er alles aan zal doen om het conflict zo vreedzaam mogelijk op te lossen.

In Nederland is de Russische ambassade beklad. De NOS schrijft hierover:

De Russische ambassade en het consulaat in Den Haag zijn beklad met leuzen. Op het consulaat staat in groene verf de tekst Putin = Hitler. Op de ambassade staat ook een tekst in het Engels, maar die is vanaf de weg niet te zien.  De politie wil niet zeggen wat er precies staat. De melding kwam vannacht binnen. Er wordt nog aangifte gedaan.

Update 20.00
De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Grigoi Karassin, heeft met de Oekraïense ambassadeur in Rusland, Vladimir Jeltsjenko, een gesprek gehad. Het is het eerste overleg tussen de twee landen sinds het uitbreken van de crisis op de Krim. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de twee een ‘eerlijk gesprek’ gevoerd. Over de inhoud van het gesprek is niets bekend.

Een patrouillevliegtuig van de Oekraïnse grenswacht is zaterdag nabij de grens met de Krim beschoten. Het vliegtuig vloog op zo’n 1000 meter afstand van de grens. In het vliegtuig zaten drie bemanningsleden, niemand raakte gewond. Wie verantwoordelijk is voor de beschieting, is nog niet duidelijk.

Update zondag 12:30
Inmiddels heeft Rusland de controle over 11 grenswachtposten. Russische troepen hebben naar verluidt 30 Oekraïnse grenswachters gevangen genomen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft aangekondigd niet naar de G8-top te zullen afreizen als de regering op de Krim vasthoudt aan het referendum over de toekomst van het schiereiland. De voorbesprekingen voor de G8-top waren uit protest al gestaakt omdat de zeven leden – buiten Rusland om dus – vinden dat Rusland de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne schendt.

In de Krim is zondag de situatie nog meer geëscaleerd. Pro-Oekraïne activisten zijn door pro-Russische groepen in elkaar geslagen in Sevastopol. Dat meldt onder meer de BBC. Russische troepen hebben de Krim de-facto overgenomen. De Verenigde Staten heeft meermaals gewaarschuwd dat het annexeren van de Krim, de deuren zal sluiten tot enige vorm van diplomatie.

Arseni Jatsenjoek, de Oekraïense interim-premier, zal deze week naar de Verenigde Staten afreizen voor overleg over de Krimcrisis. Dat maakte hij zondag bekend. Wanneer hij vertrekt is nog niet duidelijk.

NRC: Waarschuwingsschoten op de Krim: waarnemers opnieuw geweigerd

De Volkskrant: Onrust Krim slaat over op rest Oekraïne

cc-foto: Filippo

Geef een reactie

Laatste reacties (148)