Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onrust Syrië slaat over naar Libanon

  •  
21-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
Syrie_Beirut.jpg
Syrische bondgenoot in Beirut trekt geweld aan
In de Libanese hoofdstad Beirut zijn zondagnacht pro- en anti Syrische groeperingen met elkaar slaags geraakt. Daarbij kwamen twee mensen om, 18 anderen raakten gewond. De BBC meldt dat het conflict ontstond door het vuurgevecht eerder die dag waarbij twee anti-Syrische sjeiks om het leven kwamen.
De Daily Star in Beirut schrijft dat het Libanese leger en de veiligheidsdiensten op scherp staan na de onrust van afgelopen nacht. Het gevecht van zondagnacht vond plaatst tussen supporters van de ‘Toekomst Beweging’ en hun rivalen van de ‘Arabische Beweging’ die wordt aangevoerd door Shaker Berjaoui, een bondgenoot van het Syrische regime.
Bronnen van het veiligheidsapparaat vertellen de Daily Star dat de gemoederen tussen de twee groepen oplaaide op het moment dat Berjaoui begon met de voorbereiding voor Bevrijdingsdag dat op 25 mei wordt gevierd. Daarmee viert Libanon de terugtrekking van de Israëlische troepen uit Zuid-Libanon in 2000. Buurtbewoners van Berjaoui hebben de leider verboden terug te keren naar zijn woning. Ze zijn bang dat hij nog meer geweld aantrekt.
In Syrië was het afgelopen weekend erg onrustig. Twee VN-officiëlen wisten te ontsnappen aan een bomaanslag nabij Douma, een stad ten noord-oosten van Damascus. In een dorp in de centraal gelegen provincie Hama kwamen 30 mensen om bij een aanval. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldde dat de aanval is uitgevoerd door troepen van de regering van president Assad.
Al Jazeera: Deadly violence flares in Beirut Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.