21

Ons bent zuunig

Vlaams gezin houdt energierekening extreem laag door nooit te douchen

Het kan geen kwaad als we allemaal wat milieubewuster worden en daar ook naar handelen. Moet de verwarming nu echt aan als het buiten wat kouder wordt? Of kun je ook af met een dikkere trui? Het zijn overwegingen die elk jaar, zodra de winter zijn intrede doet, besproken worden. Maar écht groen leven? Donkergroen? Hoe ziet dat er eigenlijk uit? De Vlaamse krant De Standaard maakte een profiel van een donkergroene familie.

Evelien Matthijssen (31) woont met haar vriend Marcel (34) en hun kinderen Olaf (3) en Linde (17 maanden) in het Ardense dorpje Vielsalm. Voorheen woonden ze bij Antwerpen in de buurt. Door de verhuizing heeft het gezin een auto, anders kan Evelien niet op haar werk komen, maar dat was dan ook de enige ‘luxe’ die het gezin zichzelf permitteert.

Evelien en Marcel douchen nooit. Ze wassen zichzelf wel, maar gebruiken daarbij geen zeep: dat droogt de huid uit, en dan heb je weer vet nodig. De tanden poetsen ze ook, maar wel met zelfgemaakte tandpasta van natriumbicarbonaat. Om elektriciteit te besparen hebben ze zo veel mogelijk de elektrische apparaten uit het huis verbannen. Ze hebben geen koffiezetapparaat, geen stofzuiger, geen magnetron, geen vaatwasser en zelfs geen ijskast.  

In huize Matthijssen wordt alleen geveegd, de wekker is opwindbaar en groenten blijven goed in de garage, in een bak met nat zand.

Per maand betaalt het gezin dan ook slechts 10 euro voor elektriciteit en 8 euro voor water. Per dag gaat er gemiddeld 8 liter water doorheen. Bij een gemiddelde Belg is dat al gauw 120 liter water.

De kinderen krijgen overigens twee maal per week wel een warm bad.

Evelien:

We leven zo energiezuinig omdat het goed is voor het milieu, maar ook omdat we het graag doen. Anders hou je het niet vol. Veel meer moet je er niet achter zoeken. Wij zijn geen vreemde hippies. Nee, we leiden een normaal leven met een job en de zorg voor onze kinderen. We vinden ook niet dat anderen ons voorbeeld moeten volgen. Het zou natuurlijk wel leuk zijn dat mensen aangestoken raken door ons enthousiasme en ook energiezuiniger gaan leven.

De Standaard: ‘Ik douch me nooit en maak zelf tandpasta’

Geef een reactie

Laatste reacties (21)