77

Onschuldig tot het tegendeel bewezen is duurt Teeven te lang

Staatssecretaris Fred Teeven Verklaring Omtrent Gedrag kunnen weigeren, ook als verdachte niet is veroordeeld

Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is vaak een vereiste om te worden aangenomen voor een bepaalde functie en wordt afgegeven als een burger als u geen strafbaar feit heeft gepleegd dat relevant is voor de betreffende functie. Staatssecretaris Teeven wil nu de mogelijkheid om een VOG te kunnen weigeren, ook als een verdachte niet is veroordeeld. Daar is een wetswijziging voor nodig, want nu kan dit alleen als iemand een strafblad heeft.

Teeven schrijft in een brief aan de Tweede Kamer:

Het weigeren van een VOG moet mogelijk zijn op basis van politiegegevens in speciale gevallen.

Daarbij valt te denken aan mensen die verdacht worden van ernstige misdrijven zoals moord of zedenmisdrijven. Zo kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat een verdachte in een kindermisbruikzaak op een crèche aan het werk kan.

Toch vinden veel mensen het plan te ver gaan, omdat strafrechtelijke onderzoeken vaak jaren kunnen duren en mensen die onschldig blijken te zijn zo ernstig kunnen worden benadeeld. Ook eigent Justitie zich opnieuw bevoegdheden toe die zij volgens de wet niet heeft. Kamerlid Magda Berndsen van D66:

Op deze manier kan je een VOG worden geweigerd, zonder dat er een rechter aan te pas komt. Ik heb hier grote aarzelingen bij. Wéér wordt er een grens verlegd.

Madeleine van Toorenburg van het CDA is al positiever, mits het OM wordt geraadpleegd: 

Het is logisch om ook naar politiegegevens te kijken, zeker als iemand met kinderen en gehandicapten wil werken. Maar er moet wel altijd een officier van justitie naar kijken.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (77)