18

Onterecht beschuldigde politicus terug bij PvdA

Eerherstel voor Osman Suna... PvdA'er terug op kandidatenlijst Utrecht... beschuldigingen van ronselpraktijken onterecht

De politicus Osman Suna die eerder dit jaar onterecht beschuldigd werd van het ronselen van stemmen is terug in de politiek.

De PvdA’er staat op de vijfde plaats van de PvdA-kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen in Utrecht. 

Suna kwam vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar in het nieuws nadat relomroep Powned een suggestieve reportage uitzond waarin hij, toen nog PvdA-raadslid in Soest, werd beschuldigd van ronselpraktijken met stemmen. Na de reportage deed de burgemeester van Soest, Rob Metz, aangifte tegen Suna. Ook nam partijleider Diederik Samsom publiekelijk afstand van zijn partijgenoot met de woorden: “Dit deugt niet.”

Toen de rijksrecherche later onderzoek deed naar de kwestie, bleek dat er helemaal geen sprake was geweest van strafbare feiten en dat er met de reportage was geknutseld. Suna keerde terug in zijn functie en eiste excuses van Samsom. Die weigerde dat in eerste instantie, maar uit een verklaring op de PvdA-site bleek dat de partijleider alsnog zijn excuses had gemaakt:

Diederik Samsom heeft aangegeven, dat hij die gebeurtenissen voor de gemeenteraadsverkiezingen betreurt en zijn excuses naar Suna gemaakt, voor zijn uitlatingen op 12 maart 2014 bij de uitzending van Een Vandaag. Wat de beide heren betreft is de kous hiermee af en willen zij zich vooral richten op de inhoud, ieder vanuit zijn eigen positie. Voorzitter PvdA Hans Spekman: “Suna is een integer, deugdelijk persoon, die al 12 jaar actief is binnen de partij. Meerdere malen heb ik aangegeven dat ik Osman niet zou laten vallen als de uitslag van het onderzoek positief zou zijn. Gelukkig is dat het geval en zal Osman ook in de toekomst namens de PvdA in de politiek actief zijn. 

De PvdA in Utrecht omschrijft Suna als iemand die gepokt en gemazeld is in de gemeentelijke politiek en als een breed inzetbaar politicus, aldus de NOS.

Eerder vandaag werd bekend dat een PvdA-Statenlid in Utrecht uit de partij en uit de fractie is gestapt. Het Statenlid De Vries vindt dat de PvdA niet activistisch genoeg is en te veel onder invloed staat van ‘de moskee’.

Lees ook: ‘Powned organiseerde stemmen ronselen zelf‘.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)