Laatste update 15:50
43

‘Onterecht dat GroenLinks de schuld krijgt’

Francisco van Jole vindt dat GroenLinks veel te gemakkelijk de schuld in de schoenen geschoven krijgt voor het mislukken van de formatie. “Als ze wel akkoord waren gegaan, waren er natuurlijk weer de smalende commentaren geweest dat GroenLinks in ruil voor het pluche de eigen principes opzij schuift. Het is kortom nooit goed. Klaver wordt nu gevraagd te doen wat Samsom in 2012 deed, over je principes stappen en meegaan met rechts. We weten hoe dat is geëindigd voor de PvdA.”

Kee ziet dat anders, vertelt hij aan de tafel van De Nieuws BV. Volgens hem zijn juist de kiezers die overgelopen zijn van de PvdA naar GroenLinks teleurgesteld over het besluit van Klaver.

De parlementair redacteur van Pauw zag dinsdag plots Dijsselbloem en Samsom gezamenlijk op een Haags terras zitten. “De twee ministers in het nieuw te vormen kabinet van VVD-CDA-D66 en PvdA,” merkt hij grijnzend op. Die optie komt volgens hem nu weer nadrukkelijk in beeld, als de ChristenUnie tenminste niet aan de slag gaat.

Van Jole wijst er op dat opvalt hoe D66 buiten schot blijft. Hij constateert dat die partij in woord de vluchtelingen steunt maar bij deze onderhandelingen toegaf aan VVD en CDA. “Van Buma weten we dat hij eigenhandig het verhaal van de barmhartige Samaritaan uit de Bijbel heeft gescheurd en van de VVD is bekend dat ze alleen opkomen voor belastingvluchtelingen maar dat D66 zoiets doet…” Hij ziet de knieval als verklaring voor de weerzin van D66 tegen de CU. “Dan moet Pechtold ook nog hun andere principiële punt, de zelfbeschikking, inleveren en blijft er helemaal niets over voor die partij.”

Kee zegt dat ook een andere optie niet is uitgesloten: de SP. Hij sprak in ieder geval een Kamerlid van de socialisten dat hevig begon te blozen toen hij die optie te berde bracht.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)