Laatste update 12:00
124

‘Ontkennen dat meer arbeidsmigranten nodig zijn, is de ogen sluiten voor de realiteit’

Ondanks het ‘negatieve sentiment’ dat vaak wordt opgestookt rond het thema migratie, roept D66-fractieleider Rob Jetten op om juist méér arbeidsmigranten naar Nederland te halen. In een interview met het AD stelt Jetten in navolging van berekeningen door het Centraal Bureau voor de Statistiek dat er 50.000 extra werknemers uit andere EU-landen nodig zijn om vacatures in Nederland te vervullen en: “ontkennen dat dit nodig is, is de ogen sluiten voor de realiteit”. Volgens Jetten gaat het probleem nog verder dan nu vaak wordt gesteld:

Zie ook hoe minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid waarschuwt dat er over een paar jaar 100.000 vacatures in de zorg bij komen. En als de economische groei doorzet, komen we in de bouw en de agrarische sector echt mensen tekort. Dat is voor sommige partijen misschien geen makkelijk verhaal, maar het is wel het eerlijke verhaal. Ik hoop dat zij ook onderscheid blijven maken tussen echte vluchtelingen, kansloze migranten én arbeidsmigranten die we nodig hebben. En ik hoop dat de alarmerende cijfers over hoeveel arbeidsmigranten we nodig hebben een aanleiding vormen voor debat.

Volgens Jetten blijft de noodzaak voor extra arbeidskrachten bestaan zelfs als we alle Nederlanders die nu thuis zitten aan een baan helpen: “We krijgen de vacatures de komende jaren niet met alleen Nederlanders vervuld.” Volgens Jetten is verdringing op de arbeidsmarkt niet aangetoond maar heeft het kabinet wel de problemen rond huisvesting onderschat:

Er zijn terechte zorgen over hele vakantieparken die bewoond worden door arbeidsmigranten. Die wake-up call hebben we nu gehad. Je wilt geen Polenhotels die overlast veroorzaken, of arbeidsmigranten die in huurhuizen terechtkomen waarvoor Nederlanders op de wachtlijst staan. Maar ik zie voorbeelden van kleinere woonlocaties, bijvoorbeeld op een bedrijventerrein, waar mensen tijdelijk zitten. Het lukt ons ook om in heel hoog tempo, heel veel huisvesting voor studenten te realiseren. Dat moet ook kunnen met arbeidsmigranten.

Jetten is niet bang dat die arbeidsmigranten bij een eventuele nieuwe crisis massaal in de ww belanden, omdat het vaak gaat om tijdelijk werk of seizoensgebonden arbeid:

Je zag ook in Spanje dat toen de economie daar instortte, mensen weer weg gingen. Er zal zeker een deel willen blijven, maar dat is ook een verworvenheid van de Europese Unie, dat mensen zich daarbinnen overal mogen vestigen. Bovendien, minder dan 2 procent van de Polen maakt nu aanspraak op sociale voorzieningen. Onder Nederlanders is dat percentage hoger. Het heeft dus geen zin om Nederlanders tegen Polen op te zetten.

Vanavond is het eerste debat bij RTL voor de komende Provinciale Staten-verkiezingen, waar Jetten zijn standpunten zal verdedigen.

Lees ook op Joop: Kapitein Rob Jetten kiest een nieuwe koers

Geef een reactie

Laatste reacties (124)