Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ontmanteling Fukushima I nabij

  •  
31-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
ANP-Fukukshima_persco_300.jpg
Japanse premier wil dat kernreactoren 1 tot en met 4 ontmanteld worden
De Japanse premier heeft in een gesprek met de leiding van de Communistische Partij gezegd de kerncentrale Fukushima I te willen ontmantelen. Dat meldt de Volkskrant op basis van bronnen van het Japanse persbureau Kyodo. Tepco, de eigenaar van het energiebedrijf wil nog kijken of reactoren 5 en 6 gered kunnen worden.
De eigenaar van de kerncentrale, Tepco, heeft liet eerder weten weinig toekomst te zien in kernreactoren 1 tot en met vier waaruit nu ook vloeibare radioactieve stof lekt. Daarom wil Tepco deze vier kerncentrales ontmantelen. Het bedrijf weet nog niet wat het met de vijfde en de zesde kerncentrale aan moet. Naar verluidt wil Tepco eerst in gesprek met de lokale bevolking, alvorens het een beslissing neemt.
Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) heeft de Japanse overheid geadviseerd om de evacuatiezone te verruimen aangezien in een dorp 40 kilometer van de kerncentrale straling is gemeten ver boven de risicozone. De Japanse overheid zei tegen het IAEA momenteel een nieuwe omtrek van de evacuatiezone aan het bekijken is.
Een Amerikaanse medische onderzoeker die ook betrokken was bij de Chernobyl ramp zegt dat de vloeibare radioactieve stof het beste in zee gedumpt kan worden. “De lekkende radioactieve stof in vaste vorm is erg alarmerend. Ik zou het in de oceaan dumpen. Dan wordt het nog verdund, op land krijg je dat nooit voor elkaar”, adviseerde Rober Peter Hale de Japanse overheid, meldt The Guardian. Bij de laatste metingen is 131 radioactief jodium gemeten en 137 cesium. Die straling is volgens Gale nog gevaarlijker dat de kleine hoeveelheid plutonium die zijn gevonden in de grond.
De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldt dat Tepco geen rekening heeft gehouden met grote calamiteiten. In het rampenplan wordt niet ingegaan op een grote nucleaire ramp.
De Volkskrant schrijft : Het rampenplan bevatte vooral richtlijnen voor relatief kleine incidenten. Daarvoor waren slechts een enkele brancard, een satelliettelefoon en vijftig beschermende pakken aanwezig. In het plan ontbrak het aan instructies voor het geval de centrale zo beschadigd raakte dat er hulp van buitenaf moest komen. Volgens de krant werd nergens gerefereerd aan grootscheepse inzet van brandweer, militairen en de inzet van buitenlandse apparatuur om een ramp te bestrijden.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.