450

Ontmaskering Wilders’ geldschieters nabij

Donner dient wetsvoorstel in voor openbaring giften aan partijen

Minister Piet Hein Donner heeft een wetsvoorstel opgesteld waarin staat dat politieke partijen voortaan alle donateurs van giften boven de duizend euro moeten openbaren. Gedoogpartij de PVV is faliekant tegen het wetsvoorstel. Wilders wil geen openheid geven over de financierders van zijn partij. Giften boven de 4500 euro moeten voortaan opgenomen worden in een openbaar register, aldus de minister.

Geert Wilders wil geen openbaarheid van de geldschieters van de PVV. Vermoedelijk ontvangt de partij met name geld uit het buitenland. Om openbaarheid te omzeilen wordt het geld vaak gedoneerd aan de stichting Vrienden van de PVV, maar ook daar maakt minister Donner met zijn wetsvoorstel een einde aan. Als de wet wordt ingevoerd zal duidelijk worden of Geert Wilders, die het hebben van een dubbele nationaliteit koppelt aan dubbele loyaliteit, kleur moet bekennen. Nu verschuilt hij zich nog achter het excuus dat geldschieters zich bij eventuele openbaring terug zullen trekken.

Voortaan moeten alle partijen, ook partijen als de PVV die geen democratisch stelsel en geen leden hebben, de giften openbaren. Stichtingen die gekoppeld zijn wordt eenzelfde plicht opgelegd.

Het wetsvoorstel is ontworpen nadat de Algemene Rekenkamer veel kritiek heeft geuit op het oude stelsel. Nederland heeft één van de minst transparante stelsels. Volgens de Rekenkamer voldoet Nederland al jaren niet aan de regels van de Raad van Europa.

Eerder verscheen op Joop: Rekenkamer oefent druk uit op kabinet om partijfinanciering

NOS: Donner: giften aan partijen openbaar

Geef een reactie

Laatste reacties (450)