Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ontroerend: man die IRA-bloedbad overleefde, vreest nieuw geweld bij No Deal

  •  
04-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ierland
Peter Oborne stemde drie jaar geleden voor Brexit. Inmiddels is hij ervan overtuigd dat hij daarmee een enorme blunder heeft begaan. In een korte video laat hij zien wat de desastreuze gevolgen van een No Deal Brexit kunnen zijn voor Noord-Ierland.
Oborne sprak onder meer met Alan Black, de enige overlevende van het zogeheten Kingsmill-bloedbad. Daarbij schoten IRA-strijders begin 1976 tien protestantse arbeiders dood. Hoewel ook Black achttien keer werd geraakt, bleef hij leven.
Black prijst het Goede-Vrijdagakkoord, dat in 1998 een einde maakte aan decennia van bloedvergieten. “Het is niet perfect maar we hebben vrede. Mijn kleinkinderen kunnen opgroeien zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over bommen of kogels.”
Hij vreest dat een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland ertoe zal leiden dat de gewelddadigheden weer zullen oplaaien. “Het wordt een ramp.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.