60

Ontruiming krijgt Taksimplein niet klein

Betogers met traangas en waterkanonnen verdreven ... Demonstranten wijken uit naar Gezipark ... Uitgestoken hand van premier Erdogan weer ingetrokken?

UPDATE Het blijft onrustig op en bij het Taksimplein in Istanbul. De politie houdt het centrale deel bij het monument voor Atatürk bezet, zo meldt de NOS. Op andere plaatsen wordt de politie af en toe bestookt met stenen. De daders worden met traangas en waterkanonnen uiteen gejaagd. Een deel van het plein werd dinsdagochtend ontruimd. Wat de politie verder gaat doen is onduidelijk.


Update 13.20

NOS meldt:

Een groep van zo’n honderd politieagenten is even voor 13.00 uur de trappen naar het Gezipark opgegaan. Ze staan nu bij de ingang. Wat ze gaan doen is onduidelijk. De gouverneur van Istanbul heeft vanmorgen gezegd dat de demonstranten tegen het bewind van premier Erdogan in het Gezipark mogen blijven. Vanmorgen werd een groot deel van het Taksimplein ontruimd. Het was bijna twee weken lang het domein van tegenstanders van premier Erdogan.

‘Ik ben Erdogan, dat kan ik niet veranderen’
De Turkse premier Erdogan heeft voor het Turkse parlement weer een felle redevoering tegen de demonstranten gehouden. Dat meldt de Volkskrant. Erdogan beschuldigt de betogers ervan hun zorgen over het milieu “te verdraaien'” en zegt dat 95 procent van hen nooit eerder van het Gazi Park heeft gehoord. De spandoeken met protestleuzen, noemt Erdogan “vodden”. “Als deze reactie te hard wordt gevonden, dan spijt me dat. Ik ben Tayyip Erdogan, dat kan ik niet veranderen.”
De premier noemt de protesten een bewuste poging om het imago en de economie van Turkije te schaden. Hij roept de demonstranten opnieuw op om het park te verlaten.

Eerder
In Istanbul is de oproerpolitie in actie gekomen tegen de demonstranten op het Taksimplein. Turkse politieagenten vuurden traangasgranaten af en zetten waterkanonnen in tegen de demonstranten om de barricades, waarmee het plein was afgezet, in te nemen.

De politie had zich de afgelopen dagen juist terughoudend opgesteld. Maandag kondigde premier Erdogan nog aan met de demonstranten te willen overleggen. Hij zou een einde willen maken aan de protestgolf door met de organisatoren van het protest in het Gezipark te overleggen. Wat daar nu nog van zal komen, moet nog blijken. Het gesprek zou woensdag moeten plaatsvinden. NOS-correspondent Bram Vermeulen verklaart tegenover Radio 1 dat de demonstranten volkomen verrast waren door de actie van de politie. Op het Taksimplein zouden zich nu geen demonstranten meer bevinden.

In Turkije wordt al bijna twee weken gedemonstreerd tegen premier Erdogan en zijn regering. De demonstraties begonnen als protest tegen het verdwijnen van het laatste beetje groen op het Taksimplein, dat plaats moet maken voor onder meer een winkelcentrum, maar groeiden uit tot landelijke demonstraties tegen de regering.

De meeste demonstranten zouden nu zijn uitgeweken naar het nabij gelegen Gezipark. De agenten zullen volgens de gouverneur van Istanbul de betogers in dat park met rust laten. Op Twitter laat gouverneur Huseyin Avni Mutlu weten dat de actie op het Taksimplein gericht was tegen de spandoeken, die onder meer over een beeld van Atatürk hangen. De agenten hebben volgens ooggetuigen onmiddellijk de grote banieren verwijderd en vervangen met Turkse vlaggen en afbeeldingen van Atatürk. Diezelfde gouverneur sprak eerder nog zijn steun uit voor de demonstranten in de stad en bood destijds zijn excuses aan voor het harde politieoptreden.

Journalist Roel Geeraedts is ter plekke en kreeg ’s ochtends vroeg ook met het traangas te maken. Gelukkig had hij zijn gasmasker bij zich. 

Lees ook het artikel van Joop-opiniemaker Peter Edel: Premier Erdogan en de militaire barakken op het Taksim-plein

cc-foto: Serkan Ocak

Geef een reactie

Laatste reacties (60)