26

Ontruiming tentenkamp asielzoekers Ter Apel van start

Politie verwijdert zo'n tweehonderd asielzoekers

De politie is vandaag begonnen met het ontruimen van het tentenkamp dat bewoond wordt door uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt persbureau Novum. De gemeente zelf wil niet zeggen of en wanneer er zou worden ontruimd.


Advocaat Marcel Schuckink Kool heeft woensdag een kort geding aangespannen tegen de gemeente om de ontruiming te voorkomen. Hij is hier momenteel nog over in gesprek met de gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt. De gemeente heeft woensdag in een noodverordening de asielzoekers gesommeerd het kamp te verlaten, maar heeft inmiddels de politie ingezet om het kamp te ontruimen.

Demissionair minister Leers heeft Irakese asielzoekers die in Ter Apel verblijven onderdak tot half juni aangeboden. Ongeveer de helft is hierop ingegaan. Leers wil met de Iraakse minister overleg plegen over hun uitzetting. Wat zijn plannen zijn voor de asielzoekers in het tentenkamp die niet uit Irak komen, is onduidelijk.

Twee weken geleden is een groep Irakese asielzoekers de actie begonnen uit protest tegen hun uitzetting. Zij eisen van Leers dat hun asielverzoek opnieuw wordt bekeken omdat het niet veilig genoeg is in hun land van herkomst. Later sloten ook asielzoekers uit onder meer Somalië en Iran zich bij het tentenkamp aan.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)