19

Ontslag dreigt voor defensiepersoneel met partner uit ‘fout’ land

Marokko en Turkije op lijst van landen die aanleiding kunnen zijn voor het weigeren van Verklaring van Geen Bezwaar voor defensiemedewerkers

Tientallen medewerkers van Defensie dreigen hun baan te verliezen, omdat hun partner uit een land komt dat geen gegevens levert aan MIVD. Dat meldt Trouw zaterdag.

Alle militairen en ook voor veel burgerpersoneel van Defensie dienen te beschikken over een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB). Een veroordeling voor een delict waarop een celstraf staat van drie jaar of meer leidt tot een weigering of intrekking, maar ook defensiemedewerkers over wiens partner uit een land komt waar geen inlichtingen mee worden uitgewisseld, blijken geen VGB te krijgen. 

Over welke landen het gaat, wil minister Jeanine Hennis Plasschaert (Defensie) niet zeggen. Onder advocaten en bonden circuleert inmiddels wel al een lijst met landen. Die lijst is wel gebaseerd op gegevens van de MIVD zelf. Hierop staan landen als Burundi, Ghana, Kenia, Marokko en Zambia in Afrika. In Europa gaat het om onder meer Moldavië, Oekraïne, Rusland, Servië en Wit-rusland, maar ook Navo-bondgenoot Turkije prijkt op de lijst.

De afgelopen 3,5 jaar zijn 43 gevallen bekend waarbij de VGB is geweigerd of ingetrokken op basis van het niet na kunnen trekken van de antecedenten van de partner. Momenteel liggen zeker 37 dossiers bij in defensie gespecialiseerde advocaten en bij FNV Veiligheid.

Trouw (betaalde toegang): Ontslag dreigt bij foute partnerkeuze

Foto cc: QSimple

Geef een reactie

Laatste reacties (19)