Laatste update 18:25
38

CNV-voorzitter: “Ontslag nog nooit zó makkelijk door plan Koolmees”

Hoewel minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken het doet voorkomen alsof het om een kleine wijziging gaat, zal het ontslaan van een werknemer straks makkelijker worden dan ooit. Dit stelt Arend van Wijngaarden, waarnemend voorzitter van het CNV, in Trouw. “Tegen een lagere vergoeding kunnen kleine misstappen volgens de nieuwe wet Arbeidsmarkt in balans genoeg zijn om iemand de laan uit te sturen. Dit betekent een enorme afbraak van de ontslagbescherming in vergelijking met de huidige.”

Van Wijngaarden legt uit hoe de wijzing in de praktijk zou kunnen uitpakken: “In het nieuwste kabinetsvoorstel is de zogenoemde cumulatiegrond toegevoegd. Dit betekent dat de werkgever meerdere ontslaggronden mag combineren. Volledig onderbouwen is dan niet meer nodig. Een beetje disfunctioneren plus een beetje verwijtbaar handelen plus een beetje verstoorde arbeidsverhouding is samen genoeg om iemand te ontslaan. En dat tegen een beperkte vergoeding.”

De NOS schreef al eerder dat hoogstwaarschijnlijk vanaf 2020 weer drie jaar op rij een flexcontract mag worden aangeboden. Op dit moment is dat nog twee jaar. Daarnaast wordt de proeftijd verlengd naar vijf maanden.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)