27

Ontslagen omdat je een Turkse vriend hebt

"Zij bepalen niet op wie ik verliefd word" ... Top landmacht schaart zich achter korporaal Yvette

Yvette is korporaal bij de landmacht, waar ze al 13 jaar werkt. In die tijd is ze twee keer uitgezonden naar Afghanistan, maar nu dreigt ontslag. Om het simpele feit dat ze een Turkse vriend heeft.

Haar vriend Mehmet ontmoette ze op een vakantie in Turkije in 2012. Het klikt zo dat ze een half jaar later besluiten samen verder te willen. Mehmet zegt zijn baan op en komt naar Nederland, waar hij in 2013 te horen krijgt dat hij in ieder geval 5 jaar in Nederland mag blijven. Het paar is blij, totdat  op een gegeven moment een brief van haar werkgever, het ministerie van Defensie, op de mat valt. Haar ‘verklaring van geen bezwaar’ staat op het spel, wat zou betekenen dat ze haar baan kwijt zou raken.

Volgens Defensie vormt Yvette een veiligheidsrisico, omdat ze een Turkse vriend heeft en de (MIVD) geen samenwerkingsrelatie heeft met de Turkse inlichtingendiensten. Daardoor kan Nederland geen goed onderzoek doen naar de achtergronden van haar partner.

In het AD vertelt Yvette:

Ik heb daar keihard zitten janken. Ineens leek alles in te storten. Zou ik m’n baan verliezen? Dat zou al een ramp zijn, maar Mehmet zou dan ook naar Turkije terug moeten, omdat ik geen inkomen meer had… Ik kon niet geloven dat ik in problemen kwam doordat ik verliefd was.

Inmiddels heeft de top van de landmacht zich achter Yvette geschaard. Onder hen landmachtbaas luitenant-generaal De Kruif, die de situatie ‘onbegrijpelijk en onuitlegbaar’ noemt. “Zij zien dat hier strijd wordt gevoerd over de rug van een hardwerkende militair”,  zegt Yvettes advocaat Michael Ruperti. “We wisselen volop informatie uit met Turkije, over criminelen, jihadisten. Maar in dit geval zegt Nederland ineens: wij vertrouwen Turkije niet. Nederland maakt zich hiermee in NAVO-verband belachelijk.”

CC foto: Metziker

Geef een reactie

Laatste reacties (27)