54

‘Ontslagrecht wordt helemaal niet soepeler’

Positie vaste werknemer met nieuwe wet juist verstevigd ... Flexwerkers niet beter beschermd, stellen deskundigen

Het nieuwe ontslagrecht wordt niet soepeler dan het huidige. Dat zeggen arbeidsrechtdeskundigen maandag in het Financieele Dagblad. Zij baseren zich op wat zij al hebben gezien van het wetsvoorstel dat vrijdag in de ministerraad wordt besproken en stellen dat met de nieuwe wetgeving juist de positie van de vaste werknemer wordt versterkt.

Het wetsvoorstel zou een einde moeten maken aan de hoge ontslagbescherming: in vergelijking met andere Europese landen is die voor vaste werknemers groot, stelt het FD. Ook moet het verschil tussen flexwerkers en vaste werknemers worden verkleind. Volgens deskundigen doet het kabinetsplan dat niet.

Rogier Duk, arbeidsrechtadvocaat van BarentsKrans en buitengewoon hoogleraar aan de Erasmus Universiteit:

Het wordt niet makkelijker om ontslagen te worden. Werkgevers moeten nog steeds aan dossieropbouw doen en hun werknemer een verbetertraject hebben aangeboden voor ze tot ontslag mogen overgaan.

Daarnaast kunnen werknemers vanaf juli 2015, als de wet ingaat, in hoger beroep en cassatie tegen hun ontslag; een recht dat ze nu niet hebben. Daardoor kunnen ontslagprocedures jaren duren, terwijl dat nu bij de kantonrechter in twee maanden is geregeld, zegt advocaat Stefan Sagel van De Brauw.

De rechten van flexwerkers daarentegen worden volgens de experts niet verbeterd als ze vanaf 2015 twee tijdelijke contracten in plaats van drie krijgen. Rogier Duk voorziet dat veel tijdelijke krachten na een jaar en elf maanden op straat staan omdat de werkgever dan geen ontslagvergoeding hoeft te betalen. 

FD: Ontslagrecht wordt niet soepeler

Geef een reactie

Laatste reacties (54)