143

Ontwikkelde landen meedogenloos: ‘We moeten jullie niet’

Helft is immigranten liever kwijt dan rijk

Onderzoeksbureau Ipsos hield een groot onderzoek onder ruim 17.500 mensen uit 24 landen naar de bereidwilligheid immigranten onderdak te bieden. De helft ziet hen liever gaan dan komen, ze kunnen op weinig sympathie rekenen. Dat schrijft dagblad Trouw.

Het idee is dat immigranten met te veel zijn. Ze zouden weinig toevoegen, de schaarse banen inpikken en misbruik maken van de sociale voorzieningen. Wat opvalt is dat juist Duitsland en Zweden binnen Europa de meeste asielzoekers opnemen, zij zijn tevens het meest tolerant. 43 procent heet de immigranten nog enigszins welkom.

Trouw schrijft:

Immigranten worden vooral gezien als last. Vooral in Turkije (84 procent), Italië (65 procent) en Rusland (59 procent) doet immigratie in de ogen van de inwoners meer kwaad dan goed. In China, Zuid-Korea, Brazilië en Japan is men het minst negatief. In die niet-Europese landen vindt minder dan dertig procent dat immigratie hun land op een negatieve manier heeft veranderd.
In totaal vindt de helft van de ondervraagden dat er in hun land te veel immigranten zijn. Ook is een op de twee mensen bang dat de vele immigranten de sociale voorzieningen onder druk zetten. Ze zouden te weinig integreren in de samenleving en zitten te vaak werkloos thuis.

Dat immigranten niets toevoegen, maar vooral een druk zijn op ons sociaal stelsel is een veel gehoord argument om de grenzen rondom Europa weer op te trekken. Zo riep presentatrice Catherine Keyl onlangs nog dat vluchtelingen ons zo secuur opgebouwde sociale stelsel onderuit halen door uitkeringen aan te vragen. Joop-opiniemaker Han van der Horst schrijft op Joop dat asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen, net als alle andere Nederlanders, aan zouden moeten sluiten in de rij voor een woning, nadat bekend werd dat de asielzoekcentra’s overvol raken omdat er een tekort is aan beschikbare woningen voor uitstromers. Van der Horst schrijft:

Wie een verblijfsvergunning krijgt, hoort hier welkom te zijn met alle rechten en plichten die bij het bestaan in Nederland horen. En ook alle shit. Woningnood is daarvan een wezenlijk aspect zolang het stemgedrag in ons land blijft zoals het is. De peilingen bieden wat dat betreft weinig hoop.

De Italiaanse politie gaf vrijdag beelden vrij van vluchtelingen die na schipbreuk letterlijk voor hun leven zwemmen. 

Trouw: Helft ontwikkelde landen is immigranten liever kwijt dan rijk

Geef een reactie

Laatste reacties (143)