96

Ontwikkelingshulp blijkt banenmachine

Voor elke euro die Nederland uitgeeft aan bilaterale hulp, komt 70 tot 90 cent terug

Uit een onderzoek van het IOB, de rekenmeesters van het ministerie van Buitenlandse Zaken, blijkt dat ontwikkelingshulp vele duizenden banen oplevert. Bovendien komt van elke euro bilaterale ontwikkelingshulp die Nederland uitgeeft, 70 tot 90 cent terug door een stijging van de export. De Volkskrant schrijft dat een deel van de opbrengst van die extra export weg lekt naar het buitenland, maar zo’n 40 tot 55 cent blijft toch in Nederland hangen. En dat levert zo’n vijftienduizend banen op.

Minister Ploumen, die handel en hulp als combinatie als doelstelling heeft, schreef in een brief aan de Tweede Kamer eerder al dat als Nederland een euro uitgeeft aan ontwikkelingshulp, een euro terugvloeide. Dat wordt door het nieuwe rapport niet onderschreven: slechts een kwart van de ontwikkelingshulp is onderzocht, de bilaterale.

Hans Docter, ambassadeur in Ghana, legt in de Volkskrant uit hoe ontwikkelingshulp ook goed kan zijn voor de Nederlandse economie. Ghana en Ivoorkust liggen naast elkaar en hebben nagenoeg vergelijkbare economieën.

“Naar Ivoorkust exporteert Nederland nog niet voor 100 miljoen euro. Naar Ghana voor 1,1 miljard […] In het verleden gaf Nederland hulp in de vorm van medicijnen en medische artikelen. Dat werd verzorgd door IDA, in Amsterdam. Sinds een paar jaar koopt Ghana zelf zijn medicijnen, maar dat doen ze nog steeds bij IDA. Omdat ze elkaar kennen, omdat ze weten dat het goed is.”

Uit het onderzoek blijkt overigens dat hoe armer het hulp ontvangende land is, hoe minder er terugkomt in Nederland.

De Volkskrant: Ontwikkelingshulp levert vele duizenden banen op

Geef een reactie

Laatste reacties (96)